FbPixel
Épületüzemeltetés

Az egészségünk is múlhat rajta

Az egészségünk is múlhat rajta

Property Investment Forum 2020 konferencia - mi foglalkoztatja most leginkább az FM szakmát? A portfolio.hu beszámolója alapján összefoglaltuk, hogyan vélekednek a szakemberek. 

Karsai Tibor, ügyvezető igazgató, Rustler Kft.: Az FM-ben ma már nem a költségcsökkentés az elsődleges cél, sokkal inkább a minőségnövekedés, a hozzáadott érték növelése. Gyakran viszont a fejlesztés végén vonnak csak be minket a folyamatba, az átadás előtti 2 hónapban, amikor már kisebb a mozgástér a jó megoldások kialakítására. A fejlesztő célja, hogy olcsón fejlesszen és drágán adjon el. A vevő érdeke, hogy olcsón vásároljon és olcsón üzemeltessen, így egyfajta konfliktust lehet érezni a befektetői oldal és a többi oldal között. A saját célra épített ingatanoknál természetesen ez nincs meg. Az épület üzemeltetési költsége a fejlesztési költség 5-7 százalékát teszi ki évente, így 15 éves időtávon ez már elég jelentős, érdemes tehát már az elején foglalkozni ezzel. Az üzemeltetési tanácsadással szinten akár 15-20 százalékkal is csökkenthető az üzemeltetési költség. 

Jelinek Balázs, működési vezérigazgató-helyettes, Városliget Zrt.: Az FM szolgáltató már a koncepció kialakításánál ott kell, hogy legyen, de a tervezésnél már mindenképpen meg kell jelennie.Az intézményfejlesztéseknél különösen fontos, hogy az adott ház hasznosítása - például a nyitva tartás - előre le legyen fektetve, ezzel jelentős beruházási költséget lehet csökkenteni. A környezet nagyon gyorsan változik, ezért mi most próbálunk minél több információt gyűjteni az épületeinkről. Rengeteg adatpontot tettünk be az épületeinkbe, és ugyanez igaz a parkra is, ahol mérhető a látogatottság és az ezzel összefüggő szükséges feladatok.

Győri Gyula, facility management director, CPI Facility Management Kft.: A proptech terjedését a munkaerőhiány is segíti, hátráltatja viszont a meglévő épületeink technológiája, ami visszaránthatja az ilyen irányú beruházói kedvet. Éppen ezért fontos, hogy már a tervezőasztalnál döntsük el, hogy milyen személlettel építjük az épületeinket. 

Kis-Szölgyémi Ferenc, vezérigazgató, B+N Referencia Zrt.: A higiéniai elvárások és a munkavállalók biztonságának fokozódása miatt egyre inkább támaszkodnak a mi javaslatunkra. Az FM-ben szakemberek dolgoznak, a mi esetünkben egy 7000 főből álló humán bázist irányítani is egy szakma. Még a Covid-válság előtt kifejlesztettünk egy robotot, ma 50 robotunk van, ezeknek nemcsak a munkaerő kiváltásában lesz szerepe, hanem rengeteg passzív adatot lehet velük gyűjteni. Kórházakban akár a fertőzések típusait is lehet vizsgálni velük. Ha valakinek jó az FM szolgáltatója, akkor csökkenhet a betegszabadságok száma is. Nem mindig az a cél, hogy egyre olcsóbbak legyünk, összességében a Covid sokkal több megrendelést eredményezett, mint amennyi az előző években volt.

Schmidt József, vezérigazgató-helyettes, Future FM Zrt., elnök, LEO: A Covid-járvány kapcsán eljött a szemléletváltás a szakmában, meg kell újulnunk. Új intézkedések jelentek meg a járvány kapcsán, amihez a létesítménygazdálkodásnak is alkalmazkodnia kell. Az új szerek, új anyagok bevezetése mellett a fejlesztések során is megjelenik a létesítménygazdálkodás szerepe. Már a tervezőasztalnál is ott kell lenni, mivel ha már megépült az épület, akkor valóban nehéz ezt elvégezni. Míg a megrendelői oldal most home office-ból dolgozik, addig a takarítók, őrök, karbantartók most is a helyszínen vannak, így ők szembesültek a járványügyi lehetőségekkel, az ő szerepük erősödött. A LEO-val egyeztetve átadtuk egymásnak a legfontosabb tapasztalatokat és hasznos tudást, a szakma tehát összefogott a járvány idején.

Zátonyi Lőrinc, igazgató, speciális projektek, NEO Property Services Zrt.: A proptech kapcsán ma már nem az a cél, hogy a költség csökkenjen, az FM szakma egy nagyon munkaerőigényes ágazat, a digitalizáció inkább a szolgáltatás biztonságát vagy minőségét növeli. A kérdés, hogy ezen megoldások finanszírozása hol és hogy teremtődik meg. Ott ahol az épületet nem így tervezték utólag ezeket a megoldásokat nagyon nehéz bevezetni és nem is feltétlenül lehet költségmegtakarítást várni tőle. A mai irodaépületeknél nagyon sokat beszélünk a well beingről, emellett egyre fontosabb az egészséges munkakörnyezet, amihez az FM szolgáltató is nagyban hozzá tud járulni.

A Property Investment Forum 2020 konferenciáról a portfolio.hu számolt be, a teljes cikk itt olvasható.

 

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.