FbPixel
Koronavírus

Irodaház takarítás, tömegközlekedési eszközök takarítása járvány idején - UV-fertőtlenítés

Irodaház takarítás, tömegközlekedési eszközök takarítása járvány idején - UV-fertőtlenítés

Bizonyára sokan felteszik a kérdést, hogy a járvány hatására hogyan változott az irodaházak, közlekedési eszközök takarítása. Az fmbusiness.hu Nagy Zsuzsannát, a B+N Referencia Zrt. üzletág igazgatóját, közegészségügyi és járványügyi felügyelőt kérdezte

Mi változott az irodaházak, tömegközlekedési eszközök takarítási protokolljában?

Nagy Zsuzsanna, a B+N Referencia Zrt. üzletág igazgatója a kérdésre válaszolva elmondta, hogy az irodaház-üzemeltetők részéről, a koronavírus-járvány kezdetétől felmerült az igény a fertőtlenítő takarításra, főleg olyan irodaházak esetében, ahol nem, vagy csak részlegesen tértek át home office-ra.

A MÁV szintén kiemelten kezelte az utasok biztonságát a járvány kezdetétől, hiszen naponta sok ezer utas fordul meg az ország vasútvonalain. A MÁV az első megrendelőnk volt, aki fertőtlenítő takarítást és melegködös zárófertőtlenítést kérte tőlünk, sőt a kiemelt vasútállomásokon az utasok kézfertőtlenítésének a biztosítását is megrendelte – tette hozzá a B+N szakértője. A második hullámra ennél is továbbmentünk és a társaságunk K+F részlege személyszállító vonatkocsik UV-fertőtlenítését lehetővé tevő eszközt fejlesztett ki. Ez egy olyan eszköz, ami könnyen felvihető a vonatszerelvényre és mozogni tud az utasülések között.  A kinyitható oldalsó (úgynevezett) szárnyakkal kiterjesztett eszköz az ülések közötti, alatti területeket is biztonsággal fertőtleníti. A B+N vonatkocsikat fertőtlenítő mobil eszközének tesztelése során sikeresen és hatékonyan teljesít. Az UV-val való fertőtlenítés egy viszonylag új eljárás, aminek előnyei a kézi fertőtlenítéssel szemben, hogy rövidebb behatási idő elegendő ugyanazon eredmény eléréséhez, egységes fertőtlenítési minőséget biztosít, a fertőtlenítés vegyszermenetesen történik.

A fertőtlenítő takarításnál csak a használt szereket kell kicserélni?

Nem ennyire egyszerű a feladat. A fertőtlenítő takarítás egyrészt valóban más vegyszerekkel történik, de másképp kell a takarítást végezni is. Csak példaként: a takarító személyzetnek tisztában kell lennie a behatási időkkel, tudnia kell, hogy milyen felületen, milyen fertőtlenítőt, milyen koncentrációban kell használjon, tudnia kell, milyen felületeket kell a szokásosnál gyakrabban áttörölni. Ezért kellene minden takarítócégnél legyen olyan szakember, aki ezt a tudást át tudja adni a takarító kollégáknak.

A B+N fel volt készülve a fertőtlenítő takarításra, megvolt hozzá a szakmai tapasztalata, és a higiénikus szakembercsapata, ugyanis a kórházakban mindig is fertőtlenítő takarítást végeztek a B+N szakemberei, így ezt a „protokollt” tulajdonképpen csak át kellett ültetni irodaházakra, közlekedési eszközökre.

Mi az általunk takarított MÁV kocsikon, irodaházakban, közintézményekben a járvány kezdetétől áttértünk a fertőtlenítő takarításra, illetve a kézzel érintett felületeket (kilincsek, fogantyúk, kapcsolók, toalettek stb.) óránként fertőtlenítik a B+N takarítói. Ezzel nem csak tisztaságot, biztonságot is teremtünk. Jól szervezett apparátus dolgozott és dolgozik most is azon, hogy a fertőtlenítő szerek mellett a védőfelszerelések is fél évre előre biztosítva legyenek, hiszen a működési láncban kiemelten fontos a B+N dolgozóinak biztonsága is – emelte ki Nagy Zsuzsa.

Fotó: B+N Facebbok

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.