FbPixel
Jövő

Milyen fényben dolgozunk jobban?

Milyen fényben dolgozunk jobban?

Mi az, ami egyszerre van hatással a pénztárcánkra, az egészségünkre és a szellemi és fizikai teljesítőképességünkre? A jól megválasztott beltéri világítás összetett hatásairól a B+N Üzemeltetési Igazgatóságának elektromos mérnökség vezetője, a Magyar Világítástechnikai Társaság elnöke, Nagy János beszélt a Millásreggeliben.

A napfény végigkíséri mindennapjainkat - reggel meleg fénye kelt, ami délben kifejezetten hideg fénnyel süt, majd délután újra nyugtatóbb tónusokat érzékelünk. De mi van, ha időnk nagy részét mesterségesen megvilágított terekben pl. irodákban, bevásárlóközpontokban töltjük?

A Jazzy Rádió reggeli műsorában, a Millásreggeli Karikacsapás című létesítményüzemeltetési rovatában Nagy János, a B+N Referencia Zrt. Üzemeltetési Igazgatóságának elektromos mérnökség vezetője mesélt a mesterséges fények hatásáról, az ideális színhőmérséklet megválasztásáról és az emberközpontú világításról.

Hideg-meleg

A jól megválasztott mesterséges fények hatással vannak vizuális komfortérzetünkre, ami befolyásolja életritmusunkat, egészségünket, munkahelyi hatékonyságunkat, de még vásárlási döntéseinket is. 

2700-3000 Kelvin színhőmérsékletig beszélhetünk meleg, sárgás fényről, 3000-3500 Kelvintől már hideg, kékes fényt érzékelünk. Míg a meleg fények pihentetők, a hideg fények éppen ellenkezőleg, stimuláló hatásúak. Gyakorlatilag a Nap fénye szabályozza a bioritmusunkat: a reggeli meleg fénye finoman felkészíti a szervezetünket a napközbeni aktivitásra, amikor a hideg fénye élénkít minket, míg a lenyugvó Nap meleg színe a pihenésre készíti fel a szervezetet. A különböző létesítményekben ezért is fontos a fények tudatos alkalmazása.

Amikor felfedezték, hogy a szem különböző receptorain keresztül a fény képes befolyásolni életritmusunkat, sok munkahelyen elkezdtek nagyon hideg, akár 4000 Kelvin színhőmérsékletű fénnyel világítani, hogy ezzel is fokozzák a teljesítményt – meséli Nagy János, aki a meglepő eredményt is elárulta: Azt várhatnánk, hogy ettől nőtt a dolgozók hatékonysága, valójában azonban annyira nem érezték jól magukat, hogy éppen csökkent a teljesítményük.

Hosszútávú fényhatások

A fentiekből is látható, amennyire fontos az otthoni vizuális komfortérzetünk, annyira hangsúlyos a megfelelő fény az irodai közegben is, hiszen sokan töltik napjaik nagy részét zárt terekben.

Mesterséges fényre ideális esetben reggel és késő délutántól van szükségünk, amikor már kellemesebb, és a szervezetünk igényének megfelelőbb a meleg fény” – összegzi Nagy János, aki a 3100 Kelvines fényforrások mellett teszi le a voksát: „A legtöbb irodában nagy ablakok vannak, ahol sok természetes fény mellett dolgozhatunk. A Nap fénye elég hideg napközben ahhoz, hogy természetes módon stimulálja a szervezetünket. Csak akkor van szükség mesterséges fényre, amikor megy le a Nap, ám ekkor már a természetes fény is a melegebb tartományban van” – indokolja a szakember.

A bevásárló központokban is fontos szerep jut a világításnak - az adott helyiség funkciójának függvényében javasolt a meleg vagy a hideg fény használata. Az élmény fokozására elengedhetetlen a meleg fények alkalmazása pl. kávézókban, olyan helyeken, ahol le lehet ülni, meg lehet pihenni. Ha azonban ki akarunk emelni bizonyos termékeket, érdemes figyelemfelkeltő, hideg fénnyel megvilágítani azokat. 

„A fény hatása tartós az emberi szervezetre. A hideg, monitorokra és mobil eszközökre jellemző kék fény pl. gátolja a melatonin termelést. A melatonin hormon az életritmusunk mellett a rákos sejtek terjedését is fékezi, ezért is fontos, hogy ne befolyásoljuk károsan működésüket” – hangsúlyozza Nagy.

Emberközpontú világítás

A szakember szerint a jövő már jelen van. Az emberközpontú világítás szabványairól és gyakorlati alkalmazásáról már egyeztetnek az európai államok. Az újfajta világítás lényege, hogy követi a napfény színhőmérsékletét, vagyis reggel meleget ad, délben hidegebbet, este- lágy meleg, kellemes fényt.

Talán már nincs is olyan messze az idő, hogy optimális fényviszonyok kísérjék végig a napunkat, egyensúlyba hozva az aktív, termelékeny időszakokat és a természetes fáradtságot, ami a feltöltő pihenés alapja.

Mihalovics Réka
27 cikk