FbPixel
Épületüzemeltetés

Védelem a vírusok ellen – a falakon is

Védelem a vírusok ellen – a falakon is

A létesítményüzemeltetőknek rengeteg szempontot kell figyelembe venniük az egészséges és biztonságos munkakörnyezet kialakításakor – de vajon gondolnak a falakra is?

Nyár elején rendezték meg a NeoCon 2022 belsőépítészeti szakkiállítást Chicagoban, ahol az esemény egyik sztárja a Behr Copper Force névre keresztelt, új antimikrobiális festéke volt. Ez egy olyan innovatív beltéri festék, amely a vírusok és baktériumok 99,9%-át elpusztítja a festett felületen való érintkezéstől számított két órán belül, és akár 6 évig is eltartható. A festék antimikrobiális hatását a rézből nyeri, amely az egyik legrégebbi, a természetben előforduló anyag, amely tudományosan bizonyítottan antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik. A Behr Copper Force festéket a lakó- és kereskedelmi környezetben található kemény, nem porózus felületeken (megfelelően előkészített gipszkarton, fa, beton, falazat, fém stb.) való használatra tervezték.

Hogyan működik egy antimikrobiális festék?

Az antimikrobiális festék olyan részecskéket tartalmaz, amelyek a réz előnyeit a fém leginkább bioaktív állapotának (rézionok) üvegmátrixban történő stabilizálásával hasznosítják. Ezek a rézionok folyamatosan szabadulnak fel, és az érintkezéstől számított két órán belül elpusztítják a vírusokat és baktériumokat. Egy ilyen felület akár 6 évig is megőrizheti fertőtlenítő tulajdonságát, amelyet a tisztítás sem csökkent. A viruicid és antibakteriális hatás mellett további előnye egy ilyen festéknek többek között, hogy jól tisztítható, hosszú élettartamú és penészálló.

A magyar piacon is számos alternatíva van

Szerencsére az antimikrobiális festékek hazánkban is elérhetőek, és választék is van belőlük. Ilyen festéket kínál többek között a Helios, a Jupol (Jub) vagy a Valmor is. De elérhetők olyan speciális, antimikrobiális technológiával kifejlesztett festékek is, mint például az Okos Whiteboard Festék, amely egyedülálló a piacon.

A jövőben várhatóan egyre gyakrabban üthetik fel a fejüket járványok, éppen ezért érdemes hasonló megoldásokban gondolkodni a legtöbb létesítmény esetében – oktatási-, vendéglátóipari-, kiskereskedelmi- és irodaépületekben egyaránt, de egészségügyi intézményekben szintén elengedhetetlen lehet.

AMH
48 cikk