FbPixel
Építési technológiák

Top 4 világítástechnikai trend 2021-ben

Top 4 világítástechnikai trend 2021-ben

Ahogyan közeledünk az év végéhez, egyre több területen tisztázódni látszik, hogy melyek voltak 2021 legnépszerűbb trendjei. Az ősz végi new york-i LightFair eseményen a világítástechnikai megoldások voltak porondon – nézzük, melyek voltak a legkedveltebben idén.  

A LightFair az év legjelentősebb világítástechnikai eseménye, amelyen minden évben izgalmas, új technológiákat és úttörő megoldásokat mutatnak be. Nem volt ez másképp a 2021-es new york-i rendezvényen sem, amelyet a buildings.com is körbejárt, hogy összegyűjtse az elmúlt év legkiemelkedőbb trendjeit.

SZE_1_lightfair_facebook

  1. A színhőmérséklet és a teljesítmény szabályozása

A tervezés során számos lehetőség közül választhatnak az épülettulajdonosok a világítási megoldások palettáján, ám előfordulhat, hogy csak a telepítést követően válik világossá, hogy a túl erős a fény, vagy éppen nem a kívánt hatást éri el. ilyen helyzetben a szabályozhatóság a kulcs, amihez léteznek már olyan gyártók és beszállítók, mint például az EarthTronics. A cég olyan termékeket kínál, amelyek lehetővé teszik a színhőmérséklet és a teljesítmény módosítását a helyszínen, így a világítás bármikor könnyedén finomghangolható, ha kevesebb fényre van szükség, vagy kiderül, hogy más árnyalatú fény szükséges ahhoz, hogy a falak vagy a szőnyeg érvényesülni tudjon.

 

  1. Egyedi megoldások a mennyezeten

Többek között az is egyértelművé vált a világítástechnikai kiállításon, hogy a mennyezetrács megszokott négyzetes (2x2-es vagy 2x4-es) kialakítása már idejétmúlt. Ma már több cég is (pl. a PureEdge Lighting) lehetővé teszi a tervezők számára, hogy eltérjenek a szokásos opcióktól. A FreeForm T-Bar mennyezet elemei például egyenes futamokból állnak, amelyekből geometriai formák is kiépíthetők, de akár színeket is lehetséges beletervezni.

SZE_1_pureedgelighting.com

  1. Felhasználóbarát világításvezérlés

A megfelelő világításvezérléssel energia és pénz spórolható meg. Ehhez olyan megoldás szükséges, amely lehetővé teszi az üzemeltetők számára, hogy a fényerősséget az egyes helyiségekben zajló tevékenységek szerint dinamikusan szabályozhassák.  Ma már léteznek olyan vezérlők, amelyekkel felhasználóbarát módon, egyetlen lámpától egy teljes épületegyüttesig kezelhető a világítás. A Toggled egyik termékén például az is beállítható, hogy egy létesítményüzemeltető a portfóliójában szereplő összes épület világítását kezelni tudja, míg egy bérlő csak a hozzá tartozó helyiségekét, vagy egy felhasználó csak saját irodájáét.

SZE_1_toggled

  1. Emberközpontú világítási stratégiák

A világítás erőssége, színe és különböző jellemzői nagyban befolyásolhatják a dolgozók teljesítményét. Az optimális teljesítményt támogatják az ún. „emberközpontú” világítási stratégiák. Az emberek természetes cirkadián ritmusát támogató világítási technológiáké a jövő, így ez meghatározó lesz a különböző létesítményekben és az otthonokban is. A hasonló világítási rendszerek a kinti színhőmérséklethez alkalmazkodnak, tehát nappal, amikor fontos a koncentráció, hűvösebb fényt biztosítanak, este pedig melegebbet, ami a pihenéshez alkalmasabb. Egy ilyen technológia alkalmazása nemcsak a termelékenységet növelheti, de az épületben tartózkodók egészségét is szolgálja hosszú távon – javítja az alvás minőségét és a kényelemérzetet is.

 

Fotók: lightfair facebook, pureedgelighting.com, toggled.com

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk