FbPixel
Épületüzemeltetés

Tények és tévhitek az emberközpontú világításról

Tények és tévhitek az emberközpontú világításról

A létesítménygazdákat is egyre inkább foglalkoztatja a cirkadián világítás alkalmazása a munkahelyeken, nem véletlenül. Az emberi bioritmushoz alkalmazkodó fény számos pozitív hatását ismeri a szakma, de legalább ennyi a téves elképzelés is a témában.

Az emberközpontú világítás a mesterséges fények színhőmérsékletének és erősségének szabályozását takarja a természetes fény alakulásának és az ember cirkadián ritmusának megfelelően. A cirkadián ritmus az a napi biológiai óra, amely meghatározza fizikai és mentális állapotunkat. A fény erőssége és hőmérséklete hatással van az alvás és ébrenlét ciklusra, a testhőmérsékletre, a vérnyomásra, a hormontermelésre, valamint az általános viselkedésre is. Éppen ezért nem mindegy, hogy a munkavállalók cirkadián ritmusát megfelelően támogatják-e a munkahelyi fények. Az általános jobb közérzet és a jobb testi, szellemi egészség elérése érdekében az FM-eknek is gondolniuk kell az emberközpontú világításra, ezért is érdemes néhány tényt és tévhitet sorra venni.

A cirkadián világítás csak egy hóbort?

Még mindig sok vezető vélekedik úgy, hogy a világítást a munkavállalók igényeire szabni túlzás vagy felesleges energia- és pénzbefektetés. Ám mi sem mutatja jobban a fény emberekre gyakorolt erőteljes hatását, mint egy borús, esős nap, amikor valahogy a munkakedv és az éberség is alábbhagy. Dr. Mark Rea, a Mount Sinai Icahn School of Medicine professzora a Buildings.com kérdésére kiemelte, hogy az egészséges világítás ugyanolyan fontos, mint a megfelelő étrend és a rendszeres testmozgás ezért ennek támogatása minden épületben alapvető kellene legyen. A cirkadián világítás célja nem pusztán az, hogy napközben elősegítse a minél jobb koncentrációt, hanem abban is támogatja a szervezetet, hogy könnyebben átálljon az esti ritmusra és kipihentebb lehessen másnap.

Az emberközpontú világítás nem csak a megfelelő színhőmérsékletről szól

Alapvető probléma az irodákban, hogy az alkalmazottak munkaállomásai nem ablakok közelében helyezkednek el, hanem alacsonyan telepített, mennyezeti fényforrások alatt. Természetes közegben azonban a nap csak kis ideig van pontosan a fejünk felett, a mennyezeti mesterséges világítás tehát nem tudja lekövetni a fény mozgását. Ezért is kell elsődlegesen a természetes fény felerősítésére és az ezt elősegítő irodakialakításra koncentrálni, másodlagosan pedig a megfelelő mesterséges világítás kiéépítésére figyelmet fordítani.

Összefüggésbe hozható-e a cirkadián világítás a hatékonysággal?

Gyakori vélekedés a cirkadián világítással kapcsolatban, hogy a produktivitás szempontjából nem szerencsés már a késő délutáni órákban „altatni” a munkavállalókat. Azonban a lámpák sötétítése napnyugtakor még nem fejt ki azonnali hatást, és nem álmosít. A szervezetnek több órára van szüksége ahhoz, hogy elnyomja vagy felszabadítsa a melatonint. A munkahelyi emberközpontú világításnak pedig pont az a célja, hogy ezzel a természetes áramlással együtt, és ne ellene dolgozzon.

Hasonlóan kedvelt megközelítés a cirkadián világítás bevezetésétől a termelékenység ugrásszerű növekedését várni. Ez azonban nagyon sok tényezőtől függ: közrejátszik a koncentráció, a memória, a fáradtság, a hangulat, a kreativitás és az általános morál is. A hatékony munkaerő és az emberközpontú világítás kérdését érdemes az alvás felől megközelíteni, ugyanis a cirkadián ritmust támogató mesterséges fény a helyes alvási szokások kialakítását segíti elő, ennek köszönhetően pedig a munkavállalók is kipihentebbek és egészségesebbek lehetnek.

A megvalósítás csak költséges lehet?

A rövid válasz: nem. Mivel az elsődleges cél mindig a természetes fény mennyiségének növelése, ezért jó esetben a megoldás az iroda átrendezése is lehet. Érdemes minél több asztalt az ablakok felé fordítani, illetve arra is lehet ösztönözni az alkalmazottakat, hogy a szabadban dolgozzanak vagy váltogassák a munkaállomásaikat.

Ha pedig mégis mesterséges, emberközpontú világításra van szükség, először érdemes felmérni, hogy melyek azok a helyiségek, amelyek valóban igénylik ennek alkalmazását. Ezt követően jó, ha a facility manager fel tudja mérni a kínálatot, hogy a számára lehető legjobb megoldást megtalálja.

Szerencsére a piacon már van választék, többek között a Sylvania LumiNature termékei is a lehető legtermészetesebb mesterséges fényt hivatottak biztosítani. De a B.E.G. is kifejlesztette a PureColour világítási rendszerét, amely érzékelőivel az emberi bioritmusnak megfelelően vezérli a fehér tónus színhőmérsékletét.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.