FbPixel
Öko

Mit tanulhatunk a világ legzöldebb épületeitől?

Mit tanulhatunk a világ legzöldebb épületeitől?

Bár a fenntarthatóság egyre fontosabb szempont az FM-piacon is, sok tulajdonos továbbra sem fektet megújuló energiát használó rendszerekbe, mert egyelőre szkeptikusak a költséghatékonyságot illetően. Eközben a világban már számtalan példa látható a „zöldbefektetések” megtérülésére.

A világon egyre több olyan épület is működik, amely önfenntartó és képes fedezni saját energiaszükségletét. Jane Marsh az environment.co főszerkesztője a világ három legzöldebb épületén keresztül mutatja be, hogy ezek a létesítmények nemcsak környezetet, hanem a pénztárcát is kímélik.

Az úgynevezett net zero épületek (Net Zero Carbon Buildings, azaz nettó nulla szén-dioxid kibocsátású épületek) csak annyi energiát termelnek, amennyit el is fogyasztanak, valamint megújuló energiát használó rendszereket, hatékony szigetelést, környezettudatos karbantartást és fenntartható dizájnt alkalmaznak a hatékonyságuk optimalizálása érdekében.

Joyce Center for Partnership and Innovation

Ilyen net zero épület a kanadai Joyce Center for Partnership and Innovation is, amely az ország legnagyobb zöld épülete. Energiáját napelemekből és geotermikus rendszerből nyeri, a nagy, jól szigetelt ablakok pedig lehetővé teszik minél több napfény beáramlását, ami segít a nem megújuló energiát használó világítás csökkentésében. A létesítmény közel 2000 db napeleme 730 000 kilowattóra áramot termel, sötétedéskor LED-világítás adja a fényt, ráadásul kiépítettek egy esővíz-gyűjtő rendszert is, ezzel csökkentve a vízpazarlást. A tervezők különös figyelmet fordítottak arra, hogy az épület légmentesen záródó legyen, ami segíti az energiatakarékosságot és megakadályozza a kártevők bejutását.

Mohawk-College-Fennel-Campus-–-Joyce-Centre-for-Partnership-Innovation-D1

Fotó: MBII - Mulvey & Banani

Pixel

A Pixel Building az ausztráliai Melbourne-ben található szén-dioxid-semleges irodarendszer, amely szintén környezetbarát forrásokból nyeri energiáját. Az áramellátást szélturbinák és napelemek biztosítják, és az épületeknek a központi vízellátásra sem kell támaszkodniuk, ugyanis itt is alkalmaznak esővízgyűjtő rendszert. A Pixelnek energia- és víztakarékossági szempontból sikerült elérnie a tökéletes LEED-pontszámot.

Pixel_fmmedia_co_au

Fotó: FM Media Australia

BedZED

A BedZED egy londoni, szintén szén-dioxid-semleges épületegyüttes, amely 82 apartmant és 2500 négyzetméternyi irodaterületet foglal magába. Megújuló energiaforrásokat, szél által vezérelt szellőzést és környezetbarát közlekedési rendszert használ, kialakításának fő szempontja pedig az energiatakarékosság volt. Az apartmanokat déli fekvésűnek tervezték, ezzel is biztosítva a minél több beáramló napfényt, ami a hűtő-fűtő rendszerek energiafelhasználását is optimalizálja. A napelemek és az esővíz felhasználása itt is a létesítmény fontos részeit képezik.

BedZed_zedfactory

Fotó: ZEDfactory

Összességében...

A fenti épületek kiváló példái annak, hogyan segíthetnek a fenntartható megoldások a költséghatékonyság elérésében is. Ezek az épületek hálózaton kívüli energia- és vízforrásokkal rendelkeznek, és a megújuló energiájú eszközökkel, valamint esővízgyűjtő rendszer telepítésével nőtt szerkezetük fenntarthatósága is.

Amellett, hogy a környezetbarát kialakítás megóvja a bolygónkat, növeli az ingatlan értékét és pozitívum a tudatos bérlők szemében, továbbá jelentősen csökkentheti a közüzemi költségeket is. Ám fontos, hogy ez csak teljes rendszerek kiépítésével és szemléletváltással érhető el.

 

Fotó: sourcable.net

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.