FbPixel
Koronavírus

Kórháztakarítás - Ki végezze a tiszta munkát?

Kórháztakarítás - Ki végezze a tiszta munkát?

Az egészségügyi intézmények tisztasága a járvány hatására még inkább felértékelődött. Egyre égetőbb azonban a kérdés, hogy a növekvő betegszámmal párhuzamosan hogyan lehet a létesítmények higiéniai biztonságát garantálni úgy, hogy a gyógyítási kapacitás ne sérüljön? 

Az egészségügyi intézmények, kórházak, klinikák, orvosi rendelők vagy gyógyszertárak takarítása a világjárványt megelőzően is kiemelten fontos feladat volt, egyedi eljárásokkal, speciális eszközökkel, tisztító és fertőtlenítőszerekkel. Az előírások szigorú betartása nélkül ezek a létesítmények potenciális veszélyforrások páciensek és munkatársak számára egyaránt.

A járvány terjedése csak növelte az iparágban dolgozók amúgy is nagy felelősségét. Egy ilyen pandémiás környezetben teljesen érthető, hogy minden egészségügyi vezető a gyógyításra és az új vírus megismerésére koncentrál, így kevesebb figyelem, idő és pénz jut a kórház napi üzemeltetésére. A helyzet feloldására egyre több külföldi és hazai kórház dönt a takarítási feladatok kiszervezése mellett

Cég a kórházon belül

Akik mégis házon belül tartják a létesítménytakarítást, főként azért teszik, mert így látják biztosítva az alkalmazottak elkötelezését, ami (jó esetben) garancia a feladatok ellátására.

Kérdéses lehet azonban e modell valós költsége, ha figyelembe vesszük, hogy a házon belül tartott takarítói szolgálat azt jelenti, hogy a vezetésnek extra időt, energiát és pénzt kell áldoznia az olyan feladatok ellátására, mint a toborzás, betanítás, folyamatos képzés, a napi munka menedzselése és ellenőrzése, eszközbeszerzések, karbantartás, logisztika, stb. Vagyis gyakorlatilag egy céget kell működtetni a cégen belül – összegzi tapasztalatait az amerikai Stathikis vállalat.

Cég a kórházért

A vállalati alaptevékenységeken túli feladatok kiszervezése jól látható trend a világban, elég csak az ún. SSC (shared service center) központok felvirágzására gondolunk.

A kórházi takarítás kiszervezése nem újkeletű, jól bevált gyakorlat Európa más országaiban és Amerikában. A legtöbb szolgáltató egyetért ért abban, hogy gyakori döntéstámogató érv az idő- és a pénzmegtakarítás, de fontos a gyors reakcióképesség és a megfelelő FM szolgáltató szakmai megbízhatósága is.

Az orvos gyógyít, a szolgáltató takarít

Egy professzionális takarító csapat sok terhet levehet a kórházi menedzsment válláról. Az orvosok, ápolók biztonságban tudnak foglalkozni azzal, ami az elsődleges feladatuk: a gyógyítással – emeli ki egyik legfontosabb érvként a kiszervezés mellett a The Budd Group. Nem a takarítószemélyzet betanítása, felügyelete, a munka minőségének ellenőrzése, a kieső emberek pótlása viszi el figyelme és energiája nagy részét. Mindezért a megbízott FM cég felel.

Gyors megoldás kritikus helyzetekre

Ha hirtelen probléma adódik és áthidaló megoldásokra van szükség, a kiszervezett takarítási szolgáltatók rugalmasabban reagálnak. Könnyen szerveznek extra személyzetet, eszközöket, ha szükséges, módosítják a takarítási ütemtervet. A kritikus helyzetek megoldása ebben az esetben nem a kórházat terheli.

Szakmai biztonság

Az egészségügyi intézmények tisztántartása más közösségi létesítményekhez képest (irodák, szállodák, stb.) összetett feladat, az alkalmazott tisztítószerek és berendezések miatt speciális képesítéseket igényel. A személyzet folyamatos képzése, ellenőrzése, a munka minőségének és hatékonyságának visszamérése elengedhetetlen a betegek és dolgozók biztonsága érdekben is.

Egy dedikált takarítási szolgáltató nagyobb valószínűséggel fér hozzá a legújabb ismeretekhez, eszközökhöz, technológiához. Rajta keresztül olyan tudást, eljárásokat és berendezéseket is elérhetnek az egészségügyi intézmények, amikbe saját költségvetésükből nem biztos, hogy meg tudnának valósítani.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.