FbPixel
Épületüzemeltetés

Nagy levegő, és irány az iroda!

Nagy levegő, és irány az iroda!

Ahogy újra megtelnek az irodák, felértékelődik az épületekben tartózkodók egészsége és biztonsága. Minden a megfelelő levegőminőséggel kezdődik.

Ahogy visszatér az élet az irodaházakba, a bérlők biztosak akarnak lenni munkavállalóik biztonságát illetően. Kiemelt elvárásuk a megfelelő beltéri levegőminőség és szellőzés, ami komoly szerepet játszik a fertőzések megakadályozásában. Ezért az üzemeltetőknek pontos adatokkal kell szolgálniuk – vetíti elő Buildings oldalán megjelent szakértői írás.

Melyek azok a beltéri levegőminőségi paraméterek, amelyeket egy létesítményüzemeltetőnek folyamatosan vizsgálnia kell?

A levegőben található szerves vegyületek mennyisége is jelentősen nőhet

A járványhelyzet miatt szükségessé vált fokozott fertőtlenítés és megváltozott takarítási protokoll a vegyi anyagok gyakoribb használatával jár. Emiatt a levegőben található szerves vegyületek mennyisége is jelentősen nőhet. Hogy a szint ne lépje át a kritikus határt, az üzemeltetőknek fokozottan kell figyelniük.

Az ellenőrzéshez javasolt olyan speciális érzékelőrendszert használni, ami arról is képes tájékoztatást küldeni, hogy pontosan mennyi ideig kell szellőztetni az adott helyiséget a kívánt levegőminőség eléréséhez.  

Csökkenő páratartalom, növekvő fertőzésveszély

Ha a páratartalom 40% alá csökken, fennáll a veszélye, hogy a légzőszervek immunvédelme károsodik. Ilyen alacsony szinten azok a levegőben található cseppek, amelyek akár vírust is hordozhatnak, elpárolognak és könnyebbé válnak, ezáltal a vírus hosszabb ideig lebeghet, és megnő a fertőzésveszély.

Emiatt fontos arra ügyelni, hogy egy létesítmény relatív páratartalma mindig 40 és 60% között mozogjon.

Hogyan terjed a koronavírus?

A koronavírus más vírusokhoz hasonlóan részecskékhez kapcsolódik, és így képes terjedni a levegőben. Emiatt beltérben nem elegendő a szűrők gyakori cseréjére figyelni, az is különösen fontos, hogy a lehető leghatékonyabb filterek garantálják a tiszta levegőt, melyek 0,1-2,5 mikron méretű részecskékig eredményesen szűrik a káros anyagokat.

Szén-dioxid-szint

Egy megbízható rendszer kiépítése, amely képes érzékelni és kontrollálni a megfelelő szén-dioxid-szintet az épületben, szintén kulcsfontosságú. Szükséges a kültéri, a bejuttatott és a helyiségben lévő levegő CO2-szintjének együttes vizsgálata.  Csak ez alapján állapítható meg, hogy megfelelő-e az épület szellőzése.

A fenti paraméterek megfelelő vizsgálata és optimális szinten tartása – a bérlők további biztonsági igényeivel együtt - a létesítményüzemeltetők komoly felelőssége.

Forrás: buildings.com

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.