FbPixel
Építési technológiák

AutoBIM Carbon Calculator: újabb lépés a karbonsemleges jövő felé

AutoBIM Carbon Calculator: újabb lépés a karbonsemleges jövő felé

A Balfour Beatty egyetemek bevonásával kifejlesztettek egy olyan új BIM-eszközt, amely lehetővé teszi a szén-dioxid mérésének még következetesebb és praktikusabb módját. Az AutoBIM Carbon Calculator béta verzióját jelenleg tesztelik, és várhatóan egy éven belül elérhetővé válik a teljes építőipar számára.

Arról korábban már írtunk, hogy milyen lehetőségek rejlenek a BIM (épület-információs modellezés) használatában, és miként tudja ez segíteni az építőipart, valamint az FM szakmát egyaránt. Nem véletlen, hogy a hazai egyetemek is igyekeznek felkészíteni a jövő szakembereit az új módszertan elsajátítására.

Hiánypótló eszköz a szénkibocsátás mérésére

A Balfour Beatty a Leeds Beckett Egyetem, a Hertfordshire Egyetem, valamint az Innovate UK és a White Frog Publishing közreműködésével hozta létre azt az új BIM-eszközt, amely összeköttetésben áll más rendszerekkel, és hasznos adatok nyerhetők ki belőle a szénkibocsátásra vonatkozóan. A Facilitate Magazinnak Rachel Sudlow, a Balfour Beatty stratégiai fejlesztési projektmenedzsere hangsúlyozta: eddig nem volt következetes a szénkibocsátás mérése. Egy ilyen szén-dioxid kalkulátor rendkívül pozitív hatással lehet az iparág működésére. A platform segítségével hasznos adatok nyerhetők ki a környezetvédelmi terméknyilatkozatokból, és az adott termék vagy anyag környezetre gyakorolt hatása a teljes életciklusa alatt áláthatóvá válik.

Úton a karbonsemlegesség felé

Az AutoBIM Carbon Calculator illeszkedik a Balfour Beatty fenntarthatósági stratégiájába is, melynek célja, hogy 2040-ig elérje a karbonsemlegességet. Az intelligens szén-dioxid-kalkulátort négy éles projektben is tesztelték, és a résztvevő csapatok szerint az eszköz használata jelentős segítség: pontosabb tervezéssel és ez alapján a megfelelő döntésekkel 14%-kal kisebb szénkibocsátás is elérhető.

Miután a Balfour Beatty fél éven keresztül a saját projektjein tesztelte az eszközt, az AutoBIM Carbon Calculator egy éven belül szélesebb körben is elérhetővé válik. Tervezik továbbá a kalkulátor továbbfejlesztését annak érdekében, hogy az egyes termékek és anyagok energiateljesítményét is nyomon kövesse.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk