FbPixel
Épületüzemeltetés

A B+N veszi át az állami kórházak létesítményüzemeltetését

A B+N veszi át az állami kórházak létesítményüzemeltetését

Július 1-től a hét országban teljeskörű facility management szolgáltatást végző B+N Referencia Zrt. látja el a budapesti kórházak műszaki üzemeltetési és karbantartási feladatait a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül. Ez a magyar létesítményüzemeltetési cég számára harminc fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény 118 telephelyét jelenti, összese több mint 1 millió négyzetméterrel - tudta meg az fmbusiness.hu.

 

Szakemberekre bízná a kormány az állami kórházak műszaki üzemeltetését – a hír még év elején röppent fel. Ekkor létesítményüzemeltetési szakemberek azt mondták: jó döntés, hiszen mindenki azzal foglalkozhat, amihez ért, így biztonságosak és hatékonyak lesznek a kórházak.

Friss hír: megérkezett a határozat, a kórházak épület- és létesítménykezelési szolgáltatások tenderen, amelyet 3 régióra írtak ki (Kelet-Magyarország, Budapest és Országos Intézmények, Nyugat-Magyarország) összesen négy cég indult (van, aki alvállalkozóval). A tender nyertes ajánlattevője Közép-Kelet-Európa piacvezető létesítménygazdálkodó (FM) vállalata, a B+N Referencia Zrt. lett.

Nem ismeretlen a B+N számára a kórházak világa

Nem ismeretlen terület a B+N Referencia Zrt. számára a kórházak, egészségügyi intézmények világa. A magyar cég amellett, hogy 20 éve végez higiéniai takarítást és fertőtlenítést hazai kórházakban, Szlovéniában, Szlovákiában és Csehországban is portfóliójukat gazdagítja a kórháztakarítás.

Több mint 1 millió négyzetméter üzemeltetése

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, már jelenleg is 33 intézményben van jelen a B+N higiéniai takarítási szolgáltatással, ez bővül július elsejétől a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) kórházak műszaki üzemeltetése tender kihirdetését követően. A budapesti kórházak létesítményüzemeltetését veszi át első lépésben a cég, ez 30 fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézmény 118 telephelyét jelenti, több mint 1 millió négyzetméter alapterülettel.

Ezek között akad számos magas kockázatú besorolású létesítmény is, például őssejt labor, de mint azt a B+N kérdésünkre megerősítette:

„van 20 év tapasztalatunk kórházak takarításában és üzemeltetésben. A feladat nagy, de felkészülten állunk elébe: Már most is több mint 5 millió négyzetméteren látunk el üzemeltetési feladatokat. A tapasztalt üzemeltető szakembergárdánk munkáját higiénikus csapatunk is segíteni fogja".  

400 milliárd 4 évre

A megbízás 3+1 évre szól, összesen országosan 400 milliárd forint értékben. Ez egy keretösszeg, a cég valós árbevétele attól függ, hogy a szerződés keretén belül mennyi megrendelést kap a KEF-től.

A B+N július 1-től a budapesti intézmények karbantartását és műszaki üzemeltetését veszi át, január 1-től pedig az ország egyéb területén levőket is, így összesen 3,5 millió négyzetméteren lát majd el létesítményüzemeltetési feladatokat.

KisSzolgyemiFerenc_korhazuzemeltetes_B+N

Racionalizálás, gyorsabb döntések, biztonságosabb kórházak - véli Kis-Szölgyémi Ferenc

A kormányzat célja a központosítással a kórházi működés javítása bújhatott meg, hiszen az orvos foglalkozhat a betegekkel, a létesítményüzemeltetési szakemberek pedig a létesítménnyel. Elvileg ezzel mindenki nyerhet. Rövidülhetnek a döntési és karbantartási folyamatok, javulhat a betegbiztonság.

Az orvos gyógyít, a szolgáltató takarít, a facility management cég létesítményt üzemeltet – nem újkeletű a megoldás. Ezeknek a tevékenységeknek a kiszervezése piaci szinten a cégek, irodaházak, telephelyek tekintetében jól működő koncepció, hiszen mindenki azt a munkát végzi, amihez ért, valamint a kiszervezéssel a költségek is racionalizálhatóak.

A kórházi takarítás és üzemeltetés kiszervezése jól bevált gyakorlat Európa más országaiban és Amerikában is – a KEF határozattal ehhez a gondolkodáshoz csatlakozik most hazánk. Mint azt a Ki végezze a tiszta munkát című cikkünkben írtuk, a legtöbb szolgáltató egyetért abban, hogy gyakori döntéstámogató érv az idő- és a pénzmegtakarítás, de fontos a gyors reakcióképesség és a megfelelő FM szolgáltató szakmai megbízhatósága is.

Egy biztos, a világjárvánnyal terhelt világunkban a betegbiztonság stratégiai jelentőséggel bír. A betegbiztonságnak pedig alapja a megfelelően működő kórház és a megfelelő minőségű higiéniai kórháztakarítás. Ez pedig nem csak orvosi kérdés és felelősség, létesítményüzemeltetési is. 

 

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.