FbPixel
Ingatlan

Zöldülő városok – így állnak most a nettó nullás célkitűzések

Zöldülő városok – így állnak most a nettó nullás célkitűzések

Számos városvezetés ambiciózus célkitűzéseket kommunikál a nettó nulla kibocsátás elérésével kapcsolatban, de hogy haladnak ezzel valójában?

Chicago, New York és Varsó az élvonalban

A kutatásból kiderült, hogy Chicago, Houston, New York, San Francisco és Varsó a világ legfenntarthatóbb irodapiacai közé tartoznak, ugyanis a teljes irodaparkjaik több mint 40%-a rendelkezik valamilyen zöld minősítéssel. Probléma azonban, hogy még mindig sok olyan nagyváros van, ahol jelentős az eltérés a kitűzött célok és a jelenlegi állomány meglévő minősítéseinek száma között – olvasható a Property Forum oldalán a Savills World Research felmérésére hivatkozva.

Az észak-amerikai és európai városok 38%-a határozott meg célkitűzéseket a szén-dioxid-kibocsátás nullázására, ám ez az arány más térségekben jóval alacsonyabb: a latin-amerikai városok között 18%, a szubszaharai Afrikában 17%, az ázsiai és csendes-óceáni térségben 14%, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 4%. A felmérés rámutatott arra is, hogy több nagyváros, mint például San José, Oslo és Berlin kimondottan nagy vállalásokat tett, ám jelenleg LEED, BREEAM és WELL tanúsítvánnyal csak az irodaházaik kevesebb mint 20%-a rendelkezik.

A változáshoz szélesebb körű stratégiára van szükség

Katarzyna Chwalbińska-Kusek, a Savills Poland ESG és fenntarthatósági részlegének vezetője úgy véli, hogy a fenntartható épületek tanúsítási rendszerét egy szélesebb körű ESG-stratégiába ágyazódva kellene kialakítani. A cél, hogy 2030-ra minden új kereskedelmi épület karbonsemleges legyen, 2050-re pedig az összes épület.

Tekintve azonban, hogy 2050-ben a meglévő épületek több mint 85%-a továbbra is használatban lesz, nagy kihívás előtt állnak a nagyvárosok.

Elengedhetetlen a közszféra és a magánszektor együttműködése

A Savills felméréséből kiderül, hogy bár egyre több zöld iroda épül vagy alakul át, arányaiban még mindig elég kevés a zöld minősítéssel rendelkező épületek száma. Az egyre szigorúbb szabályozásokra azonban számítani kell, és a meglévő irodák korszerűsítését a bérlők és a befektetők is szorgalmazni fogják.

A bérlők egyre tudatosabban figyelnek az épületek szén-dioxid-kibocsátására, a városok pedig a minél kisebb kibocsátással járó fejlesztéseket ösztönzik, ezért az új építéssel szemben várhatóan az utólagos felújítás és átalakítás élvez majd prioritást. Chris Cummings, a Savills Earth igazgatója szerint viszont a döntéshozók még mindig nem tesznek eleget az ilyen típusú projektek támogatására, és ahhoz, hogy a célkitűzések és a megvalósult zöld épületek között csökkenjen a szakadék, a közszféra és a magánszektor közötti együttműködés lenne kulcsfontosságú.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.