FbPixel
Külföld

Zöldülő bukaresti irodapiac

Zöldülő bukaresti irodapiac

2021-ben eddig mintegy 189 000 négyzetméternyi irodaterület adtak bérbe Bukarestben.  A bérlők 70%-a már zöld minősítéssel rendelkező épületekbe költöztette irodáját.

Mi az az ESG?

A befektetői találkozókon egyre gyakoribb, hogy a beszélgetés az ESG-ről, vagyis az Environmental, Social és Governance alapú keretrendszerről folyik. A rendszer célja, hogy a pénz- és tőkepiaci szereplők a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg a gazdálkodó szervezetek tevékenységét. Az ESG-szemlélet három fő területe a környezeti hatások vizsgálata, a társadalmi kérdések kezelése és a vezetői döntéshozatal folyamata – foglalja össze az EY nemzetközi tanácsadócég.

Gyorsan zöldülő beruházások

Mihai Patrullescu, a romániai CBRE befektetési ingatlanokért felelős részlegének vezetője hangsúlyozza, hogy a cég adatai szerint az idei évben a bukaresti irodapiacon értékesített ingatlanok esetében finanszírozási szempontból is sokat számított, hogy az épületek jól szerepeltek az ESG auditokon.

A befektetők az ingatlan életciklusának már most minden szakaszába igyekeznek beépíteni az ESG szempontokat, az átvilágítástól az akvizícióig, a lízingtől a vagyonkezelésig – olvasható a Property Forum oldalán. Kétharmaduk már saját befektetési folyamataiban is alkalmazza az ESG kritériumokat, ezen felül az európai befektetők további 28%-a jelezte, hogy a közeljövőben tervezi a keretrendszer bevezetését.

Döntő szempontok

„Az ingatlanok teszik ki a globális energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás közel 39%-át, és kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ennek több mint egynegyedét, 28%-át az iparág „működési szénnek” nevezi, mert az épületek működése során keletkező kibocsátást fedi. Ide tartozik például az épületek fűtésére, hűtésére és világítására használt energia” – magyarázta Luiza Moraru ingatlankezelési vezető.

A szakemberek szerit az ESG-megfelelés hamarosan az ingatlanvagyon alapvető jellemzőjévé válik és kritikus szerepet játszik a vevői és bérlői döntésekben.

Mihalovics Réka
27 cikk