FbPixel
Épületüzemeltetés

Környezetbarát elosztóhálózat: zöld innováció a Schneider Electrictől

Környezetbarát elosztóhálózat: zöld innováció a Schneider Electrictől

Világszerte több mint 30 millió középfeszültségű kapcsolóberendezés használ kén-hexafluoridot (SF6), amely erős üvegházhatású gáz. A tisztalevegős szigetelés és vákuum technológia kombinációjából megalkotott sönt vákuum szakaszolást és a digitális funkciókat ötvöző új, SF6-mentes középfeszültségű innováció páratlan előrelépési megoldást kínál az üzemeltetés, az egészség, a környezetvédelem és a biztonság területén.

A különféle fluoridokat évtizedek óta számos területen használják. A villamosenergia-ipar számára az teszi különösen hasznossá a kén-hexafluoridot, hogy kiváló villamos szigetelő, nem gyúlékony, nem korrodál, és tiszta formájában egyáltalán nem mérgező. A kapcsolóberendezésekben általános szigetelésre, valamint a kapcsolásoknál keletkező villamos ív oltására szolgál elsősorban az SF6. Elterjedtségét jól mutatja, hogy világszerte mintegy 30 millió középfeszültségű kapcsolóberendezésben van átlagosan 1 kilogramm SF6 gáz, ami globálisan mintegy 30 ezer tonnát jelent.

2040-re a globális áramfelhasználás több mint 50%-kal emelkedik

A gond ezzel csupán annyi, hogy az SF6-nak van egy tulajdonsága, amivel évtizedekkel ezelőtt még nem különösebben foglalkoztak, mostanra viszont nagyon is lényegessé vált. Az SF6 egyike az üvegházhatás szempontjából legkárosabb vegyületeknek: a gázok üvegházhatásának számszerűsítésére szolgáló GWP (Global Warming Potential) értéke 23 500-szor (!) haladja meg a szén-dioxidét, vagyis egy kilogramm SF6 gáz ugyanannyi kárt tud tenni a környezetben, mint 23,5 tonna szén-dioxid. Ez nagyjából akkora mennyiség, amekkorát egy átlagos személyautó 200 ezer kilométer megtétele során juttat a környezetbe.

A problémát tovább nehezíti, hogy a világnak egyre több villamos energiára lesz szüksége, ami az elkövetkezendő években maga után vonja a középfeszültségű berendezések számának drasztikus emelkedését is. Becslések szerint 2040-re a globális áramfelhasználás több mint 50%-kal emelkedik. A növekedés túlnyomó többsége - mintegy 87%-a - olyan országokban jelentkezik majd, ahol a környezetvédelmi szabályok kevésbé szigorúak, betartásuk pedig még több kívánnivalót hagy maga után. (Pedig felmérések szerint az újrahasznosításra vonatkozó szigorú szabályok ellenére évente így is mintegy 9 ezer tonna SF6 gáz kerül a légkörbe.) A fejlettebb országokban pedig a megújuló energiaforrások alkalmazása miatt a decentralizált termelés terjedése növelheti jelentősen az ilyen kompakt, középfeszültségű berendezések számát.

Új technológia ismerős köntösben 

Az iparágban érdekelt gyártók ezért már egy ideje keresték az SF6 gáz környezetbarát alternatíváját, és a világ egyik élenjáró villamosenergia-berendezéseket gyártó vállalata, a Schneider Electric mérnökei rá is találtak a legkevésbé környezetszennyező gázra: a tiszta levegőre.

A vállalat innovatív AirSeT termékcsaládja forradalmian új, saját fejlesztésű megoldást, az ún. Sönt Vákuum Megszakító (SVI(TM)) technológiát alkalmazza, az SF6 helyett pedig nagynyomású, tisztított levegővel töltik fel a kapcsolóberendezéseket.

Üzemeltetési szempontból lényeges, hogy az új berendezések ugyanúgy működnek, mint a már jól megszokott SF6-ot alkalmazó technológiák.

A zöld jövő olcsóbb is lehet 

Miért is éri meg a vállalatoknak SF6-mentes berendezéseket használni? – teszi fel a kérdést a Schneider Electric. A válasz: csökkenthetik vele a költségeiket. Működés közben potenciálisan sem jelent veszélyt a környezetre a gáz esetleges szivárgása, így egy karbantartási gonddal máris kevesebb. Még szembetűnőbb az előny a berendezés élettartamának végén. Egy SF6-ot használó kapcsolóberendezés leszerelése komoly művelet: a gázt lefejtik, megtisztítják, és újra felhasználják. Mivel veszélyes anyagról van szó, ezt csak erre feljogosított, speciális engedéllyel rendelkező vállalkozások végezhetik, így a művelet meglehetősen drága, elérheti a berendezés bekerülési árának 20%-át is. Tiszta levegős berendezést használva ezek a költségek többé nem merülnek fel.

Nem kell félni a környezetvédelmi szabályozások további szigorításától sem. Az SF6 használatát erősen korlátozták az Európai Unióban, egyelőre csupán a villamosenergia-szektor kapott ez alól felmentést - nem kis részben azért, mert nem volt széles körben elérhető alternatíva. A közeljövőben azonban szinte biztosan várhatóak további korlátozó intézkedések - az SF6 egyike ugyanis annak a hat gáznak, amellyel kiemelten foglalkozik a Kiotói Egyezmény.

A tiszta levegős kapcsolóberendezések használatával az áramszolgáltatók és a létesítményüzemeltetők csökkenteni tudják ökológiai lábnyomukat. A környezet és a természet pedig meghálálja, ha egy újabb potenciális veszélyforrástól szabadítjuk meg.

Forrás: se.com/hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.