FbPixel
Épületüzemeltetés

Visszatért a bizalom az FM piacra a létesítménygazdálkodási szakemberek szerint

Visszatért a bizalom az FM piacra a létesítménygazdálkodási szakemberek szerint

Itt a friss Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulat Index (LVHI)! 14 szakember vett részt az anyag elkészítésében. Spoiler: mint azt az FM Business szerkesztősége a szakmai szövetségtől megtudta, optimisták, bizakodnak a létesítménygazdálkodási szakemberek.  

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) 2023. II. negyedévére készített hangulatindex értéke növekedést vetít előre, amely elsősorban a komoly aggodalmakat kiváltó háborús helyzet stagnálásból és az ehhez kapcsolódó gazdasági-, és energiaválság enyhüléséből adódik.

Az FM szektor megrendelésállománya

A háború szinte már megszokott tényezővé válik, az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kiugró energiaárak az európai gazdaságok gyors alkalmazkodásának köszönhetően gyorsan korrigáltak. A bizalom visszatért, és mindez az FM szektor megrendelésállományára is jótékonyan hathat.

Egészséges mértékű erősödés: 51,55 pont

Az LVHI érték 2023. Q2-re (51,55 pont) egy egészséges mértékű erősödést vetít előre, amely mögött számos indikátort neveznek meg a válaszadók. Az I. negyedévi borúlátó előrejelzések (akár 50%-os árbevétel csökkenés) nem igazolódtak.

Nem valósult meg továbbá - az energiaárak visszaesése miatt - a fűtési költségeknél várt, akár 10-szeres növekedés. A tulajdonosok újra elővették azon beruházási javaslatokat, amelyeket korábban elfektettek. Ugyanakkor az elmúlt időszakot komoly mértékben befolyásoló kockázatok továbbra is negatívan befolyásolhatják a piaci működést.

Az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet

A válaszadók írásos visszajelzése alapján az FM piacot befolyásoló folyamatokat megvizsgálva, az alábbi változásokra érdemes figyelni. Az orosz-ukrán konfliktus energiára gyakorolt hatása enyhült, ugyanakkor szakértők a következő tél előtt álló kockázatokat hangsúlyozzák. Az energiaárak újabb drasztikus növekedése nem zárható ki. Az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak drasztikusan megemelték az építőanyag és alkatrész árakat, amely a megrendelésállomány szűkülését vonja maga után. Az alapanyagárak jelentős mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, az ehhez szükséges alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli. A munkaerőhiány és a magas infláció együttes hatásaként erős bérnyomás jellemzi az FM iparágat. Az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor - elsősorban a környezetvédelmi elvárások teljesítése kapcsán - plusz megrendelésekhez segítheti a piaci szereplőket.

Kockázatok az FM piacon

A fenti kockázatok közül rövid távon a magas infláció, a munkaerőhiány és az így jelentkező bérnyomás érinti legdrasztikusabban az FM piaci szereplőket.

A következő negyedévben várhatóan 4,00 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások árbevétele.

A következő negyedévben várhatóan 1,86 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások EBITDA összege.

A következő negyedévben várhatóan 4,86 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya.

A következő negyedévben várhatóan 1,71 %-kal csökken a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások kinnlévőség állománya.

Mit gondolnak a facility managerek?

„Jelentős a munkaerőhiány

Egyelőre – szerencsére - nem látszik a beharangozott gazdasági válság a mindennapokban. Ennek eredménye, hogy a második negyedévi, illetve az éves üzleti terv egyelőre nincs veszélyeztetve. Ugyanakkor a munkaerőhiány továbbra is jelentős, és a magas infláció miatt komoly bérnyomás van a munkavállalók részéről.”

„Szezonális okok: több eseti megrendelést várunk

Enyhén pozitív a várakozásunk a 2. negyedévre. Oka: az ügyfelek a megrendelésekkel az év elején kivárnak, az új év költségvetésének terhére az első jelentősebb opcionális munkák a 2. negyedévtől indulnak, illetve szezonális okok (külterület gondozás) miatt is több eseti megrendelést várunk.”

„Átvészeltük a telet

Az energiaválság komoly aggodalmak közt indult telet a nagy hidegek elmaradásának köszönhetően átvészeltük. Az elhúzódó, immár javában a második évében járó orosz-ukrán háború ugyan a tervezhetőséget továbbra sem teszi lehetővé - de ha minden marad így ahogy van, akkor normál második negyedévnek nézhetünk elébe - 'business as usual'.”

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.