FbPixel
Jövő

Világkormányzati Csúcstalálkozó 2024: 200 millió dolláros alap fejlődő országok innovációjára

Világkormányzati Csúcstalálkozó 2024: 200 millió dolláros alap fejlődő országok innovációjára

Az Egyesült Arab Emírségek Fejlett Technológiák Kutatótanácsa (ATRC) globális technológiai kutatás-fejlesztési platformot mutat be a 2024-es Világkormányzati Csúcstalálkozón (WGS): 200 millió dolláros alapot különít el a fejlődő országok innovációjának felgyorsítására – tudta meg egy közleményből az fmbusiness.hu.

Abu Dhabi Fejlett Technológiák Kutatótanácsa (ATRC) a 2024-es Világkormányzati Csúcstalálkozó (World Governments Summit, WGS) első napján tett, mérföldkőnek számító bejelentésében olyan úttörő kezdeményezést mutatott be, amelynek célja a legmodernebb technológiai megoldásokhoz való globális hozzáférés megkönnyítése. Az újonnan elindított „ATRC Global Tech R&D Platform” (ATRC Globális technológiai K+F platform) csatornaként szolgál a világ országai számára, hogy egyedi kihívásaik megoldása érdekében kiaknázzák az Egyesült Arab Emírségek technológiai szakértelmét.

Abu Dhabi és a tágabb értelemben vett Egyesült Arab Emírségek fejlett kutatási és fejlesztési (K+F) ökoszisztémájának hajtóerejeként ez a kezdeményezés alátámasztja az ATRC inkluzív növekedés és a globális jólét előmozdítása mellett szóló elkötelezettségét. A gyors technológiai átalakulás korszakában a platform arra törekszik, hogy áthidalja a nemzetek által világszerte tapasztalt technológiai hiányosságokat azáltal, hogy testreszabott megoldásokat kínál sürgető igényeikhez.

K+F ökoszisztéma

A platformon keresztüli alkalmazások kezdeményezéséhez az ATRC 200 millió dolláros finanszírozási alapot különít el az innováció felgyorsítására, különösen a feltörekvő és fejlődő országok számára. Az erőforrás- és kutatási költségek fedezésére vállalt kötelezettségvállalás révén a finanszírozás megkönnyíti a kifinomult technológiai megoldások kifejlesztését, felhatalmazva ezeket a nemzeteket, hogy lépést tartsanak a legújabb fejlesztésekkel.

Az ATRC Globális technológiai K+F platformja kormányok, szervezetek és jogosult érdekelt felek jelentkezését várja a világ minden tájáról. Szigorú értékelési folyamatok mentén a platform küldetéséhez igazodó kezdeményezések hat kiemelt ágazatban kapnak támogatást: repülés és űrkutatás; élelmiszer és mezőgazdaság; egészségügy; biztonság és védelem; fenntarthatóság, környezet és energia; illetve közlekedés.

Faisal Al Bannai, a Fejlett Technológiák Kutatótanácsának (ATRC) főtitkára a kezdeményezés mélyreható globális hatását hangsúlyozva elmondta: „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minden nemzetet ellássunk azokkal az eszközökkel, amelyek ebben a technológia-vezérelt világban szükségesek a boldoguláshoz. Az ATRC készen áll arra, hogy a világ országaival partneri viszonyt létesítsen, technológiai szakértelmünket kihasználva kihívásaik kezelésére, valamint ösztönözzük a kollektív fejlődést a mesterséges intelligencia által vezérelt korszakban."

Közel négy év alatt az ATRC több mint 70 országból származó 850 kutatóval robusztus K+F ökoszisztémát alakított ki. Egy egész ökoszisztémát létesített, amely módszeresen támogatja a technológia fejlesztési útjának minden kritikus szakaszát. Az ASPIRE szervezete nagyszabású kihívások és világméretű versenyek révén globális tehetségeket gyűjt össze, és azonosítja a technológiai hiányosságokat ügyfelei körében. A Technológiai és Innovációs Intézet (TII) a szándékos kimenetelű alkalmazott kutatásra összpontosítva vezető kutatóknak és tudósoknak ad otthont, míg a VentureOne kereskedelmi forgalomba hozza megoldásait, K + F termékeket és szolgáltatásokat szállít a laboratóriumból a piacra.

Kvantum és mesterséges intelligencia (AI), autonóm robotika, kriptográfia

Az ATRC a lehetőségek széles tárházát kínálja a kvantum és mesterséges intelligencia (AI), az autonóm robotika és a kriptográfia, valamint a fejlett anyagok, a meghajtás és az űrkutatás területén, a technológiai igényeket pedig az ötleteléstől az innovációig tereli.

Az adott entitás technológiai nehézségeinek azonosításától kezdve a testreszabott K+F megoldások kidolgozásáig az ATRC összehangolja a technológiai fejlődés teljes életciklusát a támogatásra szoruló vállalatok és országok számára. A globális válaszúton elhelyezkedve hatóköre a teljes világra kiterjed, és valóban globális léptékben segíti az innovációt.

Al Bannai a Világkormányzati Csúcstalálkozó plenáris ülésén fog felszólalni, kiemelve nézeteit a mesterséges intelligencia fejlődéséről és a felmerülő lehetőségekről.

Dr. Ray O. Johnson, az ATRC globális alkalmazott kutatási részlegének, a TII-nek vezérigazgatója optimizmusát fejezve ki az alap innovációkat katalizáló potenciáljával kapcsolatban a következőket mondta: „Ezen a platformon keresztül az átalakító erejű technológiák erejét felszabadítva, és a gazdasági növekedést beindítva segítünk világszerte azonosítani a kiaknázatlan innovációkat."

Az ATRC az együttműködésre, illetve a globális technológiai környezethez való hozzájárulásra ösztönzi a nemzeteket. Az ATRC technológiai K+F alappal kapcsolatos további részletekért a pályázók az ASPIRE-en keresztül fordulhatnak a Tanácshoz az aspireuae.ae címen.

„Azért vagyunk itt, hogy azonosítsuk a technológiai hiányosságokat, és olyan kifinomult megoldásokat hozzunk létre, amelyekre az országoknak egy ellenálló jövő érdekében szükségük van” – árulta el Stephane Timpano, az ASPIRE vezérigazgatója.

Hasonló álláspontot képviselve a fejlett technológiák szélesebb körű elterjedésének támogatása érdekében, tavaly a Technológiai és Innovációs Intézet (TII) az elsők között volt, amely az Apache 2.0 licenc alatt nagy nyelvi modelljét, a Falcon 40B-t jogdíjmentesen nyílt forráskóddal látta el.

Forrás: aetoswire.com

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.