FbPixel
Magyarország

Viharos az időszak, de akkor miből adódik az FM-szakemberek optimizmusa?

Viharos az időszak, de akkor miből adódik az FM-szakemberek optimizmusa?

Nem a Covid, nem a negyedik hullám okozza a legnagyobb fejfájást... A LEO Benchmarking munkacsoport és a létesítménygazdálkodási vezetők ismét elkészítették a negyedévi Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexet. Az fmbusiness.hu összefoglalója a facility management szakemberek 2021. negyedévi „hangulatáról”.

Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) a létesítménygazdálkodási szolgáltató szervezetek vezetőit kérdezte. A kutatás eredményét a szervezet megosztotta az fmbusiness.hu facility management portállal. Íme, a negyedik negyedévi hangulatindex.

Hazai létesítménygazdálkodási indexek 2021-ben

Két 2021-es hangulatindexet az fmbusiness.hu létesítménygazdálkodási hírportál is feldolgozott, a második negyedévi index itt érhető el, a harmadik negyedévi létesítménygazdálkodási index pedig ezen a linken olvasható vissza.

És akkor itt a negyedik létesítménygazdálkodási index: 2021 Q4 LVHI: 53,06

Az LVHI érték 2021. Q4-ben (53,06 pont) erős növekedést vetít előre, amely a szezonalításból adódó kiugró utolsó negyedévből és a robosztus gazdasági növekedésből adódik.

A jövővel kapcsolatosan már nem a Covid visszatérése a legnagyobb kérdés, hanem a növekvő munkaerőhiány, amely mind személyi, mind képzettségi oldalon jelentkezik.

A képzett karbantartókat, menedzsereket a felpörgő építőipar magasabb fizetésekkel csábítja, amely erős bérnyomást helyez a piaci szereplőkre. Kicsit szélesebb körben vizsgálva az FM-piacot befolyásoló folyamatokat, az alábbi változásokra érdemes figyelni.

A várhatóan 6% feletti gazdasági növekedés a megrendelésállomány emelkedésével jár együtt. A felpörgő építőipar egyszerre teremt plusz bevételt, de a munkaerőállomány egy részének „elszippantásával” erős bérnyomást is eredményez. A 20%-os minimálbér emelkedés - járulékcsökkentés ellenére is - jelentős, kétszámjegyű azonnali bérinflációt eredményez. A villamos- és gázenergia drasztikus (2-3-szoros) növekedése az épületek teljes költségszintjének erős emelkedését okozza. Az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli. A legnagyobb kérdés, hogy egy ilyen nem szokványos, „viharos” időszakban mekkora díjnövekedést lehet elérni az év végén esedékes ártárgyalásokon.

Kintlévőség állomány szintje

A 2021. Q4 index mögött lévő részletes adatok is visszatükrözik a várakozásokat. A válaszadók az árbevétel (53,71 pont) jelentős növekedésével párhuzamosan az EBITDA (53,59 pont) hasonló mértékű erősödésével számolnak. A növekvő megrendelésállományt a piaci szereplők a meglévő létszám (50,76 pont) minimális emelkedésével kívánják megoldani. A Covid alatt emelkedő kintlévőség állomány (50,65) is visszatérhet a szokásos szintre.

A következő negyedévben várhatóan 7,41 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások árbevétele.

A következő negyedévben várhatóan 7,18 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások EBITDA összege.

A következő negyedévben várhatóan 1,53 %-kal nő a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások munkavállalói állománya.

A következő negyedévben várhatóan 1,29 %-kal csökken a megkérdezett vezetők által irányított vállalkozások kintlévőség állománya.

Facility management szakemberek mondták

A negyedik negyedév egyértelműen meghozza majd a Covid delta variáns esetszámainak felfutását, ami a lassan hatmillió oltott magyar személy miatt katasztrofális korlátozásokat már nem kéne, hogy hozzon. Így piaci szempontból stagnáló 4. negyedévet prognosztizálunk.

Nem várok érdemi változást!

Már-már túlfűtött az üzleti környezet és hangulat, ami jelentős bővülést eredményez a rendelésállományban is. Ezt beárnyékolja, hogy a munkaerőhiány már nálunk is állandósult, és ez jelentős bérinflációt vetít előre 2022-re. Ennek masszív kétszámjegyű költség/díjemelési következménye van/lesz.

Mivel jelenleg úgy tűnik, hogy a 4. hullám nem hoz újabb jelentős lezárásokat, véleményem, hogy az iparág ismét erősödni fog.

Opcionális munkáknak köszönhetően enyhén jobb negyedik negyedévet várunk.

Általános élénkülést tapasztalunk a kiskereskedelmi és az ingatlankereskedelmi forgalomban.

Nem változik érdemben, két kisebb terület átadásra kerül. Kintlévőséget nagyon feszesen kezeljük.

Nem túl erős 3. negyedév után élénkebb 4. negyedévre van kilátás.

Arany M. Gábor
11 cikk