FbPixel
Épületüzemeltetés

Vérfrissítés az FM-szakmában: mi várja a fiatalokat?

Vérfrissítés az FM-szakmában: mi várja a fiatalokat?

A létesítményüzemeltetés nem az a terület, ahová nagy számban áramlik be a fiatal munkaerő, így a szakemberek átlagéletkora is folyamatosan nő. Ezért is egyre égetőbb kérdés az újgenerációs FM-ek bevonzása. Emellett azonban az is nagyon fontos, hogy a leendő munkatársak tisztában legyenek azzal, mi várja őket a szakmában.

Arról, hogy milyen is az FM-ek élete, ki más is mesélhetne, mint egy szakember. Nicole Meyers, az Enterprise Holdings létesítményüzemeltetési specialistája a FacilitiesNet podcast sorozatában beszélt munkájáról, kihívásokról és sikerekről. A szakember főbb céljai közé tartozik a technológiák megfelelő kihasználása a hatékonyság fokozására, az utódlástervezés, az eredmények láttatása és a korábbi folyamatok kielemzése a gyorsabb fejlődés érdekében.

A láthatatlanság ellen küzdeni kell

A fenti célok közül érdemes kiemelni az FM-csapat elismeréséért tett erőfeszítéséket, hiszen a szakma tipikus velejárója, hogy a szervezetben sokan nem is tudják, milyen munka zajlik a háttérben. Éppen ezért az érdekérvényesítés is problémás pont a létesítményüzemeltetők körében. Meyers, aki a céghez tartozó 80 helyszínért felel, különös figyelmet fordít arra, hogy láttassa csapatának munkáját és eredményeit.

Elmondása szerint a kulcs a folyamatos kommunikáció, és hogy a lehető legtöbb kollégát bevonják a folyamatokba. Például ahelyett, hogy egy felújítandó tárgyalót az elvárásoknak megfelelően gyorsan letudna az üzemeltető, meg is kérdezheti azoktól, akik használni fogják, mit látnának ott szívesen. Így amíg a többi munkatárs részt vehet a székek vagy a falak színének kiválasztásában, egy kicsit jobban megértik, hogy mennyi mindent tesznek értük az FM-ek nap mint nap. Emellett Meyers szerint képek, e-mailek, belső applikációk és események segítségével szintén jól láttathatók az elért eredmények.

Fontos a jól kiépített képzési rendszer

A pályakezdőknek tehát érdemes tisztában lenniük azzal, hogy nem magától értetődő az elismerés, az elvégzett munka mellett azért is küzdeni kell, hogy észrevegyék azt. Ám egy jól felépített képzési terv segíthet áthidalni a kezdeti (és későbbi) nehézségeket. Meyers többek között ezt is a főbb sikerei közé sorolja, hiszen az általa alaposan kidolgozott felkészítési stratégia és az utódlástervezés sokat segítenek abban, hogy a munkaerőfelvételt követően senkit ne érjen meglepetés. Éppen ezért javasolt minden cégnél megszervezni az új munkaerő megfelelő képzését, és tervet készíteni az utánpótlásra.

Érdemes tisztázni, milyen munkakör várja a pályakezdő FM-eket

A meglepetések elkerüléséhez fontos még megvilágítani a várható kihívásokat is. A láthatatlanság elleni küzdelem mellett ugyanis még számos akadállyal kell szembesülniük a pályakezdőknek. Példaként Meyers is kiemelte, hogy idő és türelem kell az elején a folyamatok megértéséhez, és annak felfejtéséhez, hogy mi és miért úgy történt, ahogy. A régebbi és aktuális állapotok felülvizsgálata elengedhetetlen ahhoz, hogy egy FM hatékonyabbá váljon, és a legmegfelelőbb megoldásokat tudja javasolni az adott pillanatban. Egy létesítményüzemeltető fő céljának ugyanis annak kell lennie, hogy a kollégák produktivitását segítse, és olyan környezetet teremtsen számukra, ahová szívesen mennek be dolgozni minden nap.

Nincs két egyforma nap

A pályakezdőknek azt is fontos tudatosítaniuk magukban mielőtt elkezdik karrierjüket ezen a területen, hogy ha 9-től 5-ig tartó munkára vágynak, nem biztos, hogy a legjobb helyen járnak. Az FM-szakma ennél nagyobb rugalmasságot kíván, ám cserébe olyan változatosságot is kínál, amelyet kevés munkakör. A pozitívumok közül Meyers kiemelte, hogy nincs két ugyanolyan nap, mindig történik valami izgalmas, és minden nap lehet valami újat tanulni. Sokan nem is gondolnák, hogy még a legreménytelenebbnek tűnő létesítményekben is számtalan lehetőség nyílik a terekkel való játékra.

A szakmába újonnan érkezőknek tehát nincs egyszerű dolguk, de nagy lehetőség rejlik bennük. A fiatalabb generáció ugyanis rugalmas, rendkívül nyitott a változásokra, és az új technológiák alkalmazásában is különösen nagy szerepük lehet. Emellett Meyers (ahogyan a többi szakember is) abban bízik, hogy a fiatalokkal egy frissebb, proaktívabb szemléletmód is beáramlik majd a létesítményüzemeltetésbe.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk