FbPixel
Ingatlan

Városi környezetbe illeszkedő transzformátorállomás Kelenföldön

Városi környezetbe illeszkedő transzformátorállomás Kelenföldön

FM Business - energia. A létesítmény különlegessége, hogy a zöldtetővel rendelkező épület tökéletesen illeszkedik a városi környezetbe, körülötte parkosított közösségi terek épültek, homlokzatát csaknem 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti.

Az E.ON Hungária Csoport idén januárban jelentette be, hogy mintegy 74 milliárd forint értékű, több éves hálózatfejlesztési programsorozatot indít el. A beruházás fő célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások - kiemelten a napelemek - csatlakoztatásának elősegítése Magyarország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén.

Zöldtető, speciális díszítőelemek, szánkódomb, közösségi kert

A Budapest XI. kerületében található alállomás a dél-budai régióban élő 29 ezer lakossági ügyfél, valamint az ott működő vállalatok és intézmények megnövekedett energiaszükségletének kielégítését szolgálja.

EON, létesítményüzemeltetés, fm business

A korábban több különálló részből álló és kerítéssel körülvett transzformátorállomást a BudaPart városnegyed fejlesztésével párhuzamosan építették át a 3,4 milliárd forint összköltségű beruházásban, amelyhez a Kopaszi Gát Zrt. csaknem 1 milliárd forinttal járult hozzá. A megvalósult átalakítás különlegessége, hogy az újonnan épülő lakóépületek közelségére reagálva a létesítmény az esztétikai szempontokat magas szinten kielégítő, modern külsőt kapott: mintegy 5000 porcelán- és üvegszigetelő díszíti az alállomás falait, körülötte szánkódomb, kutyafuttató, illetve közösségi kert épült a környéken élők számára. Az épület tetejére 252 négyzetméteren, speciális növényzetből álló zöldtetőt is telepítettek.

A több ezer négyzetméter alapterületű alállomást a legmodernebb berendezésekkel és védelmi eszközökkel látták el. A létesítmény automatizált, minden berendezése távolról elérhető, kapcsolható. A 93 százalékos európai átlaghoz képest az E.ON területén 100 százalékban távolról működtethető és kezelő személyzet nélküli minden egyes nagyfeszültségű alállomás.

A transzformátorállomás műszaki jellemzői

Az alállomás 132 kV-os nagyfeszültségen 9 darab távvezetéki kapcsolattal és két darab 132/11 kV-os 63 MVA teljesítményű transzformátorral rendelkezik, melyek össztömege eléri a 188 tonnát. 11 kV-os középfeszültségen beltéri tokozott kapcsolóberendezés épült ki, ami 46 darab fogyasztói leágazással, és egy sínbontóval üzemel.  Utóbbi jelentős meghibásodás esetén automatikusan működésbe lép és emberi beavatkozás nélkül csökkenti a meghibásodásban érintett ügyfelek számát, ezzel fokozza az üzembiztonságot.  A 11 kV-os kapcsolóberendezés, valamint az állomáshoz szükséges védelem-automatika, és segédüzemi berendezések egy több mint 1200 m²-es alapterületű kapcsoló-, és vezénylőépületben vannak elhelyezve. 

Forrás: eon.hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.