FbPixel
Ingatlan

Újjászületőben az egykori Fontana üzletház

Újjászületőben az egykori Fontana üzletház

Tavaly nagy port kavart a szocialista modern építészet egyik utolsó ékkövének tartott Fontana üzletház lebontása, ami mára már be is fejeződött. Az épület tulajdonosa, a Müller évek óta küzdött a bontásért, és jelenleg már az engedélyezési eljárás folyik a korábbi helyére épülő új üzletházra.

39 év után tűnt el a Belvárosból az egykori Fontana üzletház

Eredetileg Belvárosi Üzletközpont néven avatták fel 1983. július 4-én a Váci utcai épületkomplexumot, amely később kapta a Fontana nevet. Az üzletház hatalmas attrakciónak számított, két óriási irodatoronyból és egy alacsonyabb összekötő szárnyból állt, és a benne helyet kapó Aranypók–Konsumex ruházati szakáruházról is ismertté vált. Az Aranypók ugyanis öt szinten és ötezer négyzetméteren terült el, és ehhez hasonló üzlet addig még nem volt a szocialista Budapesten.

A korábbi létesítmény Vedres György építész és a BUVÁTI nevéhez kötődött, és különleges városszerkezeti megoldásainak köszönhetően a budapesti belváros egyik emblematikus épületévé vált. A Fontana átadása után alig több mint egy évtizeddel került a német Müller cég tulajdonába, aki az elmúlt 10 évben folyamatosan harcolt a régi épület lebontásáért.

SZE_5_2_fontana2[96]

Hogyan folytatódik a Fontana története?

Bár a Fontana üzletházat mára teljesen elbontatta a tulajdonosa, a helyére nemsokára egy új üzlet- és társasház épül, amellyel kapcsolatban egy újabb engedélyezési eljárás is elindult. Ebben szerepel egy helyszínrajz és két homlokzati terv is, amely a német építészirodához, az ankner buchholz architekten-hez és az AULA-hoz köthető.

Az iroda saját oldalain már több látványterv is megtekinthető, amelyekből kiderül az is, hogy a tömb előtt valószínűleg megmarad Wild László, Giovanni da Blogna Merkur-szobrának másolataként ismert alkotása.

Az ankner buchholz architekten projektjének célja, hogy az új saroképülettel helyreálljon a történeti városszövet, ennek érdekében pedig teljesen beépítik majd a telket. A tervek szerint az új homlokzat a korábbinál jobban illeszkedik majd a környező épületekhez, amelyek műemléknek számítanak. Az új Müller üzletházban 3 üzletszintet alakítanak majd ki, ezeken kívül pedig a további szinteken bérelhető ingatlanokat kínálnak, amelyek közül a legfelső lakásokhoz privát tetőkertek is tartoznak majd.

 

Forrás: epiteszforum.hu

Fotók: ab-architekten.com, fortepan.hu

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.