FbPixel
Magyarország

Újabb hazahívó program a szakemberhiány enyhítésére

Újabb hazahívó program a szakemberhiány enyhítésére

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) piaci felmérései szerint továbbra is a munkaerőhiány nehezíti meg leginkább a hazai építőipari vállalkozások életét. A szövetség hazahívó programot hirdet a helyzet orvoslására.

A jó szakember egyre ritkább kincs

Ki ne tapasztalta volna már - az utóbbi időben pedig kiemelten is -, hogy sorszámot kell húzni a szakemberekhez, ha lakásfelújításba vagy családi ház kivitelezésébe kezdenénk. A nagyberuházások esetben is érezhető nehézség a szakemberhiány. Az ÉVOSZ piaci felmérései szerint a munkaerő kínálat nem tud lépést tartani az iparág fejlődésével, nincs elég szakmunkás és mérnök a hazai munkaerőpiacon.

(Haza)hívógató feltételek

A helyzet orvoslására az ÉVOSZ 2019 után idén ismét meghirdeti Építőipari Hazahívó Programját, amivel azt a közel 35.000 szakmunkást és mérnököt célozza, akik a 2008-2014 között tartó válságos időszakban a külföldön vállalt munkát.

„A piaci kihívásokat és lehetőségeket kihasználva a vállalkozások jelentős része technológiai korszerűsítésbe, szervezetfejlesztésbe kezdett, jelentős bérfejlesztéseket hajtott végre és meghatározóvá vált a munkaerő béren kívüli megbecsülése is. A foglalkoztatás területén kialakult egy olyan helyzet, ami alternatívát jelent a külföldön munkát vállalók számára. Ez tette lehetővé, hogy az ÉVOSZ elsőként 2019. évben elindíthatta, és 2021-ben ismét meghirdetheti az Építőipari Hazahívó Programját.” – hangsúlyozta Koji László, az ÉVOSZ elnöke.

A Szövetség tisztában van vele, hogy a hazatérés előfeltétele a konkrét munkavállalási ajánlatok mellett az építésgazdasági helyzetről és a Magyarországon elérhető családi támogatásokról kapott hiteles információk.

A program keretében ezért 2021. november 11-én, csütörtökön 18.00 órától Magyarország Müncheni Főkonzulátusán egy hazahívó rendezvényt is szervez, amelyen személyesen és online is lehet tájékozódni. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött - olvasható az ÉVOSZ oldalán.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.