FbPixel
Külföld

Ügyfélközpontú technológiákra épül a jövő FM-piaca

Ügyfélközpontú technológiákra épül a jövő FM-piaca

A létesítményüzemeltetés és ingatlankezelés piacán jelenleg alkalmazott megoldások jelentős részét inkább épületközpontú szemlélettel tervezték, egy KPMG által kezdeményezett felmérés szerint azonban hatékonyság és megtérülés szempontjából is az ügyfélközpontúságé a jövő. Az izraeli fejlesztésű MyTower okos épületirányítási rendszer iránymutató lehet e téren.

A KPMG-felmérés

A KPMG kutatásában megkérdezett létesítményüzemeltetők és ingatlankezelők 97%-a számára a bérlői elégedettség fenntartása elsődleges fontosságú. 61%-uk szerint a különböző igények könnyebb és gyorsabb kiszolgálását biztosító korszerű technológiák alkalmazása pozitívan befolyásolja hatékonyságukat és a profitot is az elkövetkező években.

Az okos üzemeltetést támogató MyTower fejlesztése lehetővé teszi, hogy ügyfeleik akár 50%-kal csökkentsék üzemeltetési költségeiket, és 25%-kal javítsák az ingatlan életciklusának megtérülését. Emellett a felhasználók a bérlők megtartása szempontjából is jelentős javulás érhető el – számolt be róla a The Times of Israel.

Jövőbe mutató megoldás

A sok esetben alacsony szolgáltatási minősé és általános a bérlői elégedetlenség ellensúlyozására született meg a MyTower applikáció alapú megoldása. A platform lehetővé teszi FM és PM szakemberek számára egyaránt, hogy átfogó irányítással és teljes átláthatósággal hatékonyan kezeljék ingatlanjaikat, miközben működési költségeik közel 50%-át spórolják meg.

A MyTower egy olyan okos épületirányítási rendszer, amely mesterséges intelligenciát és további intelligens, szenzorokkal kommunikáló megoldásokat alkalmaz. Ezek könnyen testre szabhatók és integrálhatók a vállalatok meglévő munkafolyamataiba. Képes proaktívan kezelni a preventív karbantartási folyamatokat, a pénzügyeket vagy az alkalmazottak felügyeletét is. Kapcsolódik a közművekhez (pl. víz-, gáz-, villanyszolgáltatók), és elérhetőséget biztosíthat a bérlőkhöz, a beszállítókhoz és más épületekhez is.

mytower

Fotó: mytowerapp.com

Az intelligens épületek számára nincs váratlan esemény

A fejlett gépi algoritmusok folyamatosan tanulmányozzák az ingatlant és annak használóit, így a különböző igények előrejelzése még kifinomultabb lesz a visszajelzések és az összesített adatok alapján. A rendszer képes az olyan eszközök vagy erőforrások azonosítására is, amelyek teljesítménye nem megfelelő. A karbantartás így még a komolyabb meghibásodások előtt bekövetkezhet.

A sikerhez szükséges szemléletváltás

Izrael egyik vezető ingatlanfejlesztője, a Gindi felismerte, hogy már nem elegendő csak egyszerűen csak épületekben gondolkodni, teljes infrastruktúrát kell kiépíteni. A Gindi TLV projekt luxus lakótornyainak kialakításakor nem csupán otthonokat hoztak létre, hanem a lakosság igényei szerint több szolgáltatást építettek be: bevásárlóközpontot, portaszolgálatot, klubot és egyéb közösségi tereket.

Ezeknek összehangolt kezelését is a MyTower teszi lehetővé, melynek segítségével a PM mellett a bérlők is rengeteg szolgáltatáshoz jutottak - friss információt kaphatnak az épületben zajló eseményekről, rendezhetik a számláikat, kapcsolatba léphetnek az alapkezelő céggel, küldeményeket fogadhatnak, levelezhetnek a szomszédokkal vagy éppen gépet foglalhatnak maguknak az edzőteremben.

A vírus okozta új kihívásokat is kezelni kell

A koronavírus járvány továbbra is jelentős tényező az üzemeltetők számára, akik ezáltal új kihívásokkal néznek szembe, hiszen különös figyelmet kell fordítaniuk a bérlők és a személyzet egészségére, biztonságára. Ennek biztosítását is segíti a MyTower rendszere, amely folyamatosan figyeli a beérkező igényeket, valamint az elvégzendő fertőtlenítési és takarítási feladatokat. Emellett lehetővé teszi a belépők hőmérésének, arcfelismerésének és az érintés nélküli ajtónyitás koordinálását is.

Nem is kérdés, hogy a MyTower tervezésekor az ügyféligények folyamatos figyelése és kielégítése volt a fő irányelv. Így a bérlők megtartása, a még nagyobb hatékonyság és profit érdekében megtérülő befektetés lehet a hasonló megoldások alkalmazása.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.