FbPixel
Épületüzemeltetés

Ügyfélelégedettség és értéknövelés 4 proptech megoldással

Ügyfélelégedettség és értéknövelés 4 proptech megoldással

A robotika mellett más olyan technológiák is folyamatosan fejlődnek, amelyek jól alkalmazhatók lesznek a létesítményüzemeltetésben, hiszen növelik az általános ügyfélelégedettséget és a létesítmény értékét. Melyik 4 közelít a leggyorsabban?

Már az elmúlt években is érzékelhető volt az ingatlanok folyamatos és gyors átalakulása, hogy megfeleljenek a változó, egyre komplexebb bérlői igényeknek is. Ez az átalakulás a jövőben csak fokozódni fog, így az FM-ek számára különösen fontos, hogy időben felkészüljenek. Érdemes egyre aktívabban vizsgálni a technológiákban rejlő lehetőségeket, valamint azok fejlesztésének jelenlegi és várható állapotát.

Mit hoz a jövő?

  1. Bérlői mobilalkalmazások

A mobilalkalmazás használata nagyon jó lehetőséget kínál a bérlőkkel való kommunikációra. Még könnyebbé válhat a takarítási igények leadása, a rendelések lebonyolítása vagy a tárgyalók foglalása. Az irodai dolgozók pedig ennek segítségével akár a hőmérsékletet vagy a világítást is szabályozhatják. Emellett képeket küldhetnek az illetékeseknek problémás helyszínekről, lehetővé téve az üzemeltetőknek, hogy így még gyorsabban és hatékonyabban tudják ellátni feladataikat.

  1. Drónok

A drónok használata nagy segítséget jelenthet az épületek biztonsága és ellenőrzése szempontjából. Drónokkal például könnyen felmérhetők viharkárók a tetőn, de folyamatos mozgással gyorsan tudnak elemezni több ezer adatpontot is, így az épület biztonsága tovább növelhető.

  1. Önvezető járművek

Az önvezető járművek térnyerése várhatóan a létesítmények kialakítását is megváltoztatják majd, még pedig úgy, hogy a jövőben várhatóan kevesebb parkolóhelyre lesz szükség. Emiatt vannak olyan épülettulajdonosok, akik már most belefogtak a parkolóterületeik áttervezésébe.

  1. Blockchain

A blockchain egy másik olyan technológia, amely körül egyelőre még nagyon sok kérdés kering, ám várhatóan a tulajdonosok és az üzemeltetők számára is jól használható lesz majd. Mivel egyre több létesítménnyel kapcsolatos adatot kell gyűjteni, ezért még égetőbbé válik a kiberbiztonság kérdése is. A blockchain egy biztonságos hálózat, amely segíthet az információk könnyebb megosztásában az épületen belül, beleértve a számlázást, a garanciák kezelését vagy a beltéri kihasználtság nyomon követését. A gyakorlati alkalmazás lehetőségeit egyelőre még csak vizsgálják.

 

Forrás: BOMA Magazine

AMH
48 cikk