FbPixel
Épületüzemeltetés

Tudjuk, mire vágynak – Valós bérlői igények

Tudjuk, mire vágynak – Valós bérlői igények

A modern irodaépületek igyekeznek a bérlők minden igényét kielégíteni, még azokat is, amikről talán maguk a bérlők sem tudnak. Lehet, hogy a kevesebb ez esetben is több? A Cushman & Wakefield 132 döntéshozó bevonásával felmérést készített, hogy kiderüljön: mik a legfőbb bérlői szempontok!

Létesítményüzemeltetés: étterem vagy étkezde

Talán nem meglepő, hogy a válaszadók túlnyomó többsége (66%) éttermet vagy étkezdét említett a bérlők legfőbb prioritásakén – derül ki a Cushman & Wakefield kezelésében álló ingatlanok bérlői körében végzett felmérésből. Az új irodaprojektek esetében így már a tervezőasztalon ki kell jelölni az étkezésre, étkeztetésre szánt szolgáltatási területet, az üzemeltetőkre pedig a szolgáltató kiválasztása hárul. Az olyan irodaházak esetében, ahol eddig csak kávékonyha volt, érdemes átgondolni, milyen vendéglátóteret lehet kialakítani vagy hozzáadni a meglévő épületekhez.

Kerékpározási lehetőségek

A ,,kerékpáros létesítmények" a fontossági lista második helyén állnak - ezt a válaszadók több mint fele jelezte – számol be róla a Property Forum. Jelentőségüket az egészséges életmód és fenntarthatósági trendek mellett tovább növeli, hogy a világjárvány miatt is sokan váltottak a közösségiközlekedésről kerékpárra. Az utcai kerékpárparkolónál azonban ma már többet kell kínálni a bérlők számára!

„A bérlők között a második legfontosabb kényelmi szolgáltatás a kerékpáros létesítmények jelenléte. A kerékpárállványok és a mélygarázsban külün kijelölt területek mellett azonban ne felejtsük el a zuhanyzókat és az öltözőket sem. Mindez ma már alapfelszereltség kell legyen az irodaházakban" – emeli ki Agnieszka Małysa-Bartos a Cushman & Wakefield Key Account Managere.

Milyen irányba kell haladni a facility management szakembereknek?

A legfontosabbakat olyan kényelmi szolgáltatások követték, mint a pénzautomata (36%), az élelmiszerbolt (32%) és a kávézó (18%). Bár ezek a lehetőségek is az élen szerepeltek az irodaházakban található szolgáltatások rangsorában, mivel nagyban segítik a munkavállalók időoptimalizálását, hiányuk mégsem érezhető olyan élesen. A bérlők olyan további szolgáltatásokat emeltek ki, mint az edzőterem vagy fitneszközpont és a közösségi (coworking) munkaterület.

A fenti válaszok mindegyike jelzi, milyen irányba kell haladniuk a property és facility management szakembereknek, létesítményüzemeltetőknek, ha a bérlőkért folytatott versenyben az élen szeretnének maradni.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.