FbPixel
Jövő

Tudásépítő képzőközpontot hozott létre három magyar építőipari cég

Tudásépítő képzőközpontot hozott létre három magyar építőipari cég

Az építőipari munkaerőhiányon kíván segíteni három magyar nagyvállalat: egyedülálló iparági összefogás keretében olyan képzőközpontot hoztak létre Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont Nonprofit Zrt. néven, ahol több mint 10 építőipari szakmát tanulhatnak a diákok és szerezhetnek naprakész, piacképes tudást - tudta meg az fmbusiness.hu.

A Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpontot a Bayer Construct Zrt., a KÉSZ Csoport és a Market Építő Zrt. alapította, a vállalatok hosszú távú célja pedig az, hogy növeljék az építőipari szakmák elismertségét és vonzóvá tegyék az építőipart a fiatalok számára. Jelenleg ugyanis folyamatosan csökken a szakképzésben tanulók száma. Ha ez a trend nem fordul meg, akkor a munkaerőhiány veszélyeztetheti az iparág jövőbeli növekedési kilátásait is. A Tudásépítő képzésein eddig közel 300 diák vett részt, szeptembertől pedig újabb 100 fő kezdi meg a tanulmányait.

Tudásépítő-Team Ágazati Képzőközpont, Bayer, Kész, Market - fmbusiness.hu FM hírek

Tudásépítők a munkaerőhiány ellen

„Magyarországon a régóta fennálló, több szinten – mind a szakképzett, a diplomás, mind pedig a fizikai dolgozóknál – jelentkező munkaerőhiány folyamatos kihívást jelent az építőiparban. A szakképzett munkaerő hiányának oka többek között az építőipari szakmát tanuló fiatalok számának folyamatos csökkenése, az általános szakmunkáshiány és az építőipari szakmák alacsony presztízse. A tartós szakemberhiány pedig komoly problémákat okozhat hosszú távon, többek között növelheti a különböző építkezési projektek időtartamát, és korlátozhatja az iparág tartós növekedését is” – mondta Tóth Áron, a Tudásépítő-Team vezérigazgatója.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a felnőttképzés előkészítése is folyamatban van

A diákok a korábban megszerzett vagy folyamatban lévő iskolai végzettségüknek megfelelően 12 különböző építőipari szakma közül választhatnak szakképzést vagy technikusi képzéseket. A szakképzés 3 éves, míg a technikusi képzésekre beiratkozók az érettségi vizsgára való felkészítés mellett 5 éves képzésben vesznek részt.

Tudásépítő képzőközpont, építőipar utánpótlás, fmbusiness.hu facility management hírek

A szakmai oktatás a szakképzési centrumokkal és oktatási intézményeikkel szoros együttműködésben, duális képzési rendszerben történik. A 2020-ban kialakított „Szakképzés 4.0” stratégia értelmében ugyanis megújult a hazai szakképzési és felnőttképzési rendszer. A duális szakképzési rendszer keretében a cégek, vállalkozások saját, de államilag elismert szakmai oktatásokat, képzéseket indíthatnak. Az államilag meghatározott képzési anyagon túl így a diákok naprakész ismereteket kaphatnak a Tudásépítő-Team alapítóinál dolgozó szakemberektől és a kezdeményezés saját oktatóitól – olvasható az alapítók közleményében.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.