FbPixel
Épületüzemeltetés

Tökéletes irodai akusztika hangelnyelő lámpatestekkel

Tökéletes irodai akusztika hangelnyelő lámpatestekkel

A modern irodakialakítások számos előnye mellett hátrányaival is számolnunk kell. A különböző generációk komfortérzete és az akusztikai környezet rovására is mehet, ha a kialakítás során csak a megjelenésre fókuszálunk a funkcionalitás és akár az egészségvédelem rovására.

A korszerű kialakítás nem minden

A modern irodatervezésnél különös figyelmet igényel a funkcionalitás és a design közötti kényes egyensúly megtartása. Ha nem figyelünk, az open office kialakítás és a modern desing könnyen háttérbe szoríthatja a praktikus és a mindennapi munkát támogató megoldásokat. A zajok tompítását és általánosságban a megfelelő akusztikai környezet kialakítását sok esetben nem prioritás a belső terek kialakításánál. Pedig a hatékonyág szempontjából óriási szerepe van, hogy már délre zsong-e a fejünk, vagy csak a szükséges és motiváló ingerek érnek el minket munka közben.

Felmérések szerint a koncentrált munkához maximum 40-55 dB körüli zajszint ideális, míg egy átlagos open office kialakítással rendelkező munkakörnyezet 60-65 dB zajszintet generál. Ez hozzájárul a magas vérnyomáshoz és a dekoncentráltsághoz, ezért a hasonló elrendezésű irodákban érdemes fontolóra venni az irodai zajszintcsökkentését támogató megoldásokat.

Hogyan segíthet a világítás a zaj tompításában?

Számos hangelnyelő burkolat létezik, amelyek segítik a nyugodtabb munkakörnyezet kialakítását. A beszerzés előtt érdemes az egyes megoldások zajcsökkentési együtthatóját (általában rövidítve NRC-t) figyelni!  

A világítás és a mennyezet általában kívül esik a látómezőből, ezért ezek a felületek kiválóan alkalmasak a megfelelő akusztikai környezet kialakítását segítő berendezések beépítésére úgy, hogy az esztétikai szempontok se sérüljenek.

Több olyan megoldás is létezik, amely a világítótestekbe helyez el hangelnyelő eszközöket és anyagokat (például filceket, szöveteket, habokat vagy cellulózokat), ám előfordul, hogy ez a megfelelő megvilágítás rovására megy.

Éppen ezért fontos figyelembe venni, hogy a világítás hatékonysága se sérüljön, de az NRC is elfogadható legyen. Szerencsére a piacon találni már olyan akusztikai technológiával ellátott világítótesteket is, amelyek ötvözik a nagy teljesítményű világítást a hangtompítással, és akár 0,75-ös NRC-t is képesek elérni, ami kiemelkedőnek számít.

Formatervezett és praktikus választék

Bár egyelőre a piacon még szűkös a választék, szerencsére azért a különböző igényeknek megfelelően már elérhetők különböző hangterelő vagy hangelnyelő világítótestek.

SZE_6_Alights_1

A nagy teljesítmény és a 0,75 NRC közeli hangelnyelő képességű A-Light ™ akusztikus Absorb H lámpatestcsaládját például úgy terveztek, hogy csökkentse a zajokat a nyitott terekben és a magas mennyezettel rendelkező területeken, ugyanakkor megfelelő megvilágítást is biztosítson. A letisztult praktikus külsőnek köszönhetően könnyen beilleszthető bármilyen környezetbe. Hasonló tulajdonságokkal rendelkező kínálattal rendelkezik az itthon is elérhető Elmark márka is.

SZE_6_acustica_copertina_0

Azok számára is van kínálat, akik inkább az egyedi formavilágot részesítik előnyben. A Fabbian különleges, cintányér formájú designlámpáját, az Acusticat készítői többek között éttermekbe vagy luxus irodákba javasolnak. Hasonló kategóriába tartozik az Eureka Knit megoldása is, amelynek hangelnyelő műanyag búrája újrahasznosított PET palackokból készült, és fényereje az átlagostól (2228 lumen) az erősig (3414 lumen) állítható.

 

Fotó: Fabbian/Acoustica, Alight

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.