FbPixel
Öko

Tisztítószergyártók a klímaváltozás ellen - 2. rész

Tisztítószergyártók a klímaváltozás ellen - 2. rész

A környezettudatos takarítás a tisztítószergyártókkal kezdődik. Szerencsére az ACI (American Cleaning Institute) felmérései ígéretesek: több nagy gyártó is komoly erőfeszítéseket tesz a környezetbarát tisztítószerek fenntartható előállítására.

Az ACI (American Cleaning Institute) online esettanulmány-sorozatotában olyan vállalatok történetét veszi sorra, amelyek elkötelezték magukat a 2050-re kitűzött, globális nettó zéró kibocsátás elérése mellett. Cikkünk első részében ismertettük a BASF, az Ecolab és a Henkel történeteit. Most nézzük a Novozymes és a Reckitt törekvéseit.

  1. Novozymes: grönlandi enzimkutatások

A Novozymes a biotechnológia erejét hasznosítja a fenntarthatóbb mosószerek létrehozására, amelyek csökkentik a mosáshoz kapcsolódó energiafelhasználást és kibocsátást azáltal, hogy felváltják a jelenleg használt szerekben található fosszilis üzemanyagokon alapuló vegyszereket, amit az enzimekkel kapcsolatos kutatásaikkal mozdítanák elő.

A mosószerekben az enzimeket a foltok elleni küzdelemre és a tisztítóerő javítására használják, hiszen ezek kevesebb energiával teszik lehetővé a kémiai reakciókat. Ehhez olyan enzimeket keresnek, amelyek nagyon hideg hőmérsékleten működnek. A megoldásért a szakemberek még a grönlandi fjordokba is elmentek kutatni.

A Novozymes abban segít a fogyasztóknak, hogy a termékek, amelyekbe enzimjeiket adják, képesek legyenek a hideg vízben való mosásra is. Ezzel jelentős hatást lehetne elérni, hiszen a mosás során felhasznált energia 90%-a abból származik, hogy a vizet fel kell melegíteni. Ha a hidegvizes mosás az egész Egyesült Államokban elterjedne, akkor körülbelül 7 millió tonna szén-dioxidot lehetne megtakarítani. Ez körülbelül kétmillió autó kivonásának felel meg egy év alatt.

A Novozymes működésével kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy jelentős kutatásaik mellett világszerte minden üzemükben megújuló villamos energiát alkalmaznak.

  1. Reckitt: fenntartható innovációs kalkulátor

A Reckitt egy innovációs kalkulátor segítségével hoz létre fenntarthatóbb tisztítószereket, és csökkenti azok szénlábnyomát. Ezzel a kalkulátorral képesek meghatározni egy termék hatását a meglévő referenciaértékekhez képest, így eldönthetik, hogy az fenntarthatónak tekinthető-e.

A kalkulátor megvizsgálja a termék összetevőinek, nyersanyagainak és csomagolásuknak a hatását a vízfogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából, valamint elemzi a fogyasztók általi felhasználás hatásait is. Ahhoz, hogy egy termékinnováció fenntarthatónak minősüljön, legalább az egyik kategóriában jobb eredményt kell elérnie, anélkül, hogy bármelyik másikban rosszabb eredményt érne el.

Mindemellett a Reckitt gyáraiban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében a jelenlegi folyamatok és eszközök módosításával növelik a hatékonyságot. Ahol pedig szükséges, új módszereket és berendezéseket alkalmaznak. Erre példa a saját zöld forrásból származó áramtermelés, például napelemek telepítése, és a megújuló forrásokból származó energia vásárlása.

A cég a logisztika területén is kihasználja az új technológiák előnyeit, és a targoncáknál ólomakkumulátorokról lítiumakkumulátorokra váltottak, aminek eredményeképpen a barcelonai telephelyükön 16%-kal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Továbbá a Reckitt azon is dolgozott, hogy a madridi útvonalon hatékonyabbá tegyék a teherautók rakodását, ami csökkentette a szükséges járművek számát. Ez a központban az üvegházhatású gázok kibocsátásának további 30%-os csökkenését jelentette.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.