FbPixel
Öko

Tisztítószergyártók a klímaváltozás ellen - 1. rész

Tisztítószergyártók a klímaváltozás ellen - 1. rész

A fenntarthatósági törekvések egyik sarkalatos pontja a környezetbarát tisztítószerek megválasztása, éppen ezért a gyártókon is komoly a nyomás, milyen megoldások mellett teszik le a voksukat.

Az ACI (American Cleaning Institute) online esettanulmány-sorozatot készített, amelyben olyan vállalatok példaértékű történeteit mutatja be, amelyek elkötelezték magukat a 2050-re kitűzött globális nettó zéró kibocsátás elérése mellett.

  1. BASF: új technológiák

A BASF is ambiciózus célja, hogy 2030-ig világszerte 25%-kal csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re pedig teljesen karbonsemlegessé váljon. Az ehhez vezető utat legfőképpen az új technológiákba fektetett kutatásban és fejlesztésben, valamint a gyártási folyamat során megvalósuló energiahatékonyságban és a nyersanyagok fenntarthatóbb beszerzésében látják.

Az új technológiára jó példa az "e-cracker" projektjük, egy elektromos fűtésű gőzkrakkoló kemence. Ez központi szerepet játszik az alapvegyszerek előállításában, és jelentős mennyiségű energiát igényel a magas hőmérsékleten való működés miatt. A projekt célja, hogy meghatározzák, miként lehetne megújuló energiát felhasználni a gőzkrakkoló ilyen hőmérsékleten történő működtetéséhez. Amennyiben megújuló villamos energiát használnának ehhez a folyamathoz, akár 90%-kal is csökkenthetnék a kibocsátást.

Emellett számos hatékonyságnövelő intézkedéssel, valamint a dinitrogén-oxid-kibocsátás csökkentését szolgáló katalizátorok alkalmazásával is jelentős eredményeket érnek el. Sikerült 1990 és 2018 között a felére csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat, miközben termelési volumenük megduplázódott.

Itt még mindig nem érnek véget a célkitűzések, hiszen felületaktív anyagaik gyártásához pálmaolaj szükséges, ami az erdőirtások miatt komoly aggályokat vet fel a klímaváltozás kapcsán. A BASF azonban csak fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező pálmaolajat alkalmaz, ami 36%-kal kisebb hatással van a globális felmelegedésre, mint a nem tanúsított pálmaolaj. Ezáltal a BASF már 2020-ban több mint 300 000 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarításához járult hozzá.

  1. Ecolab: intelligens vízgazdálkodási megoldások

Az Ecolab intelligens vízgazdálkodási megoldásokkal segíti elő a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célok megvalósítását. Ennek érdekében nem csupán a közvetlen kibocsátásukra és a működésük során felhasznált közvetett villamosenergia-felhasználásra összpontosítanak, hanem a beszállítói lánccal összefüggésbe hozható kibocsátásra is.

Partnerséget kötöttek megújuló villamosenergia fejlesztőkkel, hogy további kapacitást adjanak a hálózathoz egy virtuális áramvásárlási megállapodással. Jelenleg a globális villamosenergia-felhasználásuk mintegy 58%-a megújuló forrásokból származik, amit 75-80%-ra terveznek növelni a következő évben.

Felismerték továbbá, hogy megfelelő vízgazdálkodás nélkül elérhetetlenek lehetnek a kitűzött fenntarthatósági célok. Ha a vállalatok csökkentik a vízfelhasználást, az segít csökkenteni az energiafelhasználást, ami viszont segít pénzt megtakarítani, és csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

Az Ecolab jelenleg arra összpontosít, hogy hogyan tudják az értékláncunkban lévő beszállítóikkal együtt előmozdítani az innovációt és a termékfelügyeletet, miközben kevesebb erőforrást használnak a víz és a szén-dioxid tekintetében. Kifejlesztették az Ecolab Smart Water Navigator-t, egy ingyenes, nyilvánosan elérhető online eszközt, amely segít a szervezeteknek megérteni a víz értékét a működésükben, így pedig könnyebben tehetnek meg lépéseket az ezzel kapcsolatos céljaik elérése felé.

 

  1. Henkel: megújuló energiák beszerzése

A Henkel megújuló energia beszerzésével tervezi a vállalat villamosenergia-fogyasztásának 100 százalékát fedezni az Egyesült Államokban. Ennek érdekében ők is virtuális hosszútávú áramvásárlási megállapodást kötnek egy megújuló energiaprojekt-fejlesztővel, aki szél- vagy naperőműveket épít. Ez a szerződés arra kötelezi az energiafelhasználót, hogy a projekt által termelt energiáért a fejlesztővel együttműködve, egy megállapított áron dolgozzon.

Tehát ahelyett, hogy ténylegesen helyben termelnének áramot, az energiát a Henkel nevében a közműszolgáltató szervezeteknek adják el. Ennek eredményeképpen a Henkel megújuló energia krediteket kap a projekt által termelt megújuló energiáért, és ezeket a cég áramfogyasztásához rendelik hozzá az összes észak-amerikai telephelyen.

Mindemellett a Henkel a működése során felhasznált fosszilis tüzelőanyagokat 2040-ig szén-dioxid-mentes alternatívákkal helyettesíti, és a teljes értékláncra is összpontosít.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.