FbPixel
Default

Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárba

A facility management szolgáltató választásnál egy facility menedzser vagy beszerzési vezető elsősorban az árak alapján dönt, hiszen ezek a szolgáltatások – vagy legalábbis ezek egy része, mint például a takarítás - első ránézésre könnyen helyettesíthetőnek tűnhetnek. Mindegy ki csinálja, csak legyen olcsó. Biztos, hogy ennyire egyszerű a kérdés?

Bár elindult valami, de még nem az igazi. Hazánkban még jó néhány iparágban versenyszerűen űzik a feketézés mesterséget, elég csak az utóbbi idők NAV híreit böngészni. Sajnos még napjainkban is előfordul, hogy néhány - a takarító iparágban is - szolgáltató cég az elmúlt évtizedekben bevett gyakorlat szerint működik, szürkén, vagy feketén foglalkoztatva a fizikai munkát végző dolgozóit. Azon túl, hogy az így dolgozó alkalmazott teljesen kiszolgáltatott a munkáltatójának, nem jogosult a jóléti szolgáltatásokra sem.

Kockázatok és mellékhatások...

A fekete foglalkoztatás nyilvánvalóan nem jó a nemzetgazdaságnak sem, de mindez kockázatot jelent az adott megbízónak is. Hiszen például egy be nem jelentett alkalmazott nem vonható felelősségre semmilyen, a munkája során okozott anyagi vagy egyéb kárért. A szolgáltató persze felelősségre vonható, de egy mikro- vagy kisvállalat a minimális tőkéjével nagy valószínűséggel nem fogja tudni a kárt kompenzálni.

A szakma tisztasága

A szakma „tisztasága” az elmúlt években sokat javult, de sajnos még mindig vannak olyan, akár nagy és ismert cégek is, akik az extraprofit reményében bevállalják ezt a jelentős kockázatot.

Ugyanakkor úgy látjuk, hogy a megbízói oldal az alacsony költségszint mellett egyre inkább szem előtt tartja, sőt elvárja a megbízhatóságot és a tiszta foglalkoztatást. Ez az igény pedig a szektor vállalkozásait befolyásolja, tereli ebbe az irányba, hiszen nem éri meg egy hosszútávú megrendelést vagy akár a vállalkozás jövőjét kockáztatni a rossz reputáció miatt.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.