FbPixel
Magyarország

Tiszta, higiénikus hazai kórházak - valósággá válhat?

Tiszta, higiénikus hazai kórházak - valósággá válhat?

A kórházak takarítási és egyéb higiéniás szolgáltatásaira kiírt közbeszerzési pályázat nyomán megvalósulhat, hogy ugyanolyan tisztaság fogadja a betegeket az ország minden kórházában. A változás nem csak annyit jelent, hogy végre lesz szappan és wc papír a mosdókban, de valóban beindul a kórházak átfogó higiéniai modernizációja - tudtuk meg Kis-Szölgyémi Ferenctől, a B+N vezérigazgatójától.

A jelenlegi állapotok

Hogy egy kórház mekkora figyelmet fordít a takarításra leginkább az igazgatótól függ. Intézményenként változik az is, hogy ezt a szolgáltatást házon belül, vagy külső erőforrások bevonásával oldják-e meg.

A saját takarítók alkalmazása rengeteg erőforrást igényel a COVID-helyzet miatt amúgy is túlterhelt egészségügy életében. Ebben a működési modellben a kórházat terheli a takarítók felvétele, betanítása, képzése, a napi működés, a technológiai folyamatok ellenőrzése, a géppark és eszközök beszerzése, pótlása, a vegyszerek beszerzése és a logisztika. 

Jelenleg Magyarországon – akár házon belüli, akár kiszervezett tevékenységről beszélünk – a takarítás, fertőtlenítés intézményenként eltérő protokoll szerint történik. A munkatársak vagy alvállalkozók egyedi technológiával, eltérő vegy- és fertőtlenítőszerekkel végzik a takarítást. Az intézmények higiéniai színvonala ezért nagyon széles skálán mozog.

Ezt a változékonyságot célozza egységes minőségi standard köré szervezni az egészségügyi intézmények takarítására még tavaly decemberben kiírt közbeszerzési pályázat. A pályázat azonban nem jelenti azt, hogy minden kórháznak automatikusan ki is kell szerveznie a takarítási feladatokat. Ám ha úgy dönt, hogy külsős vállalkozót von be, akkor az a pályázat nyertese, a B+N Referencia Zrt. lehet.

Kis-Szölgyémi Ferenc

A B+N 5.500 munkatársa több mint 6 millió négyzetméternyi területet takarít ma is az országban. Kiemelt szolgáltatása az egészségügyi intézményeknek nyújtott higigéniai takarítás. A Kis-Szölgyémi Ferenc által irányított vállalat évek óta dolgozik - többek között - a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának, az Uzsoki utcai kórháznak, a Dél-Pesti Centrumkórháznak, a Kútvölgyi Kórháznak, a Kiskunhalasi Semmelweiss kórháznak

Kis-Szölgyémi Ferenc: Vedd észre a takarítókat

Hogy mennyire veszi komolyan a munka emberi oldalát a vállalat, jól mutatja, hogy a takarítói munka megbecsülésére tavaly Vedd észre! elnevezéssel kampányt is indított a B+N Referencia Zrt.!

Miben (lesz) más egy kórház takarítása?

A kórháztakarítás laikus szemmel nehezen érthető nagyságú és bonyolultságú munka. Egy adott intézményben az alábbi területek 0-24 órás magas szintű higiéniáját kell biztosítani:

 • magas fertőzési kockázatú területek, mint : műtők és azok kiszolgálóhelyiségei, sterilizáló helyiségek, vérellátó, gyógyszertár, laboratórium, patológia
 • általános fertőzési kockázatú területek, mint pl.: kórtermek, kezelő, kötöző, vizsgáló, vizesblokk, közösségi helyiségek, járóbeteg ellátási terület
 • alacsony kockázatú területek, mint pl.: folyosó, műszaki területek, irodák
 • eseti szolgáltatások: a napi, heti, havi, negyedéves, féléves takarításon kívül külön igényelhető tevékenységek.

A jelenlegi gyakorlat szerint egy osztályon általában egy takarító dolgozik, függetlenül annak nagyságától. Így előfordul, hogy egy személy három emeletet takarít. A jövőben szigorodik a protokoll:

 • a magas kockázatú területeken 500nm/fő
 • közepes kockázat esetén 700 négyzetméter/fő
 • alacsony kockázatnál 900 négyzetméter/fő

A standardizálás a használt tisztító- és fertőtlenítőszerekre is vonatkozik, melyekből óriási mennyiséget kell beszerezni és raktározni. De ugyanígy kötelező lesz a munkatársak folyamatos képzése, oktatása is, illetve a megfelelő munkaruha biztosítása, amely a járvány idején ugyanolyan szintű védőöltözet, mint a gyógyító személyzeté. Ezen felül rendkívül szigorú, elektronikus minőségellenőrzési rendszert kell bevezetni minden csatlakozó egészségügyi intézménynél. 

A pályázat alapján megvalósuló tevékenység jóval komplexebb, és szigorúbb elvárásokat tartalmaz, mint az eddigi egymástól eltérő gyakorlatok. Jelentősen szigorodnak a munkaerőállományt érintő, a logisztikai, minőségellenőrzési, eszköz- és vegyszerhasználati előírások.

A központosítás előnyei

A B+N belépésével létrejövő országosan egységes és jelentősen magasabb színvonalú higiéniai rendszer előnyei: 

 • nagyobb biztonság, magasabb higiénia,
 • transzparens rendszer, könnyebb ellenőrizhetőség
 • országosan egységes struktúra
 • szigorú eljárásrend, takarítási módszertan, és vegyszerhasználat
 • standardizált műszaki, technológiai paraméterek melletti munkavégzés
 • egységes oktatás-továbbképzés

A pályázati kiírásban szereplő 3+1 évre szóló 300 milliárd forint egy keretösszeg. Ennyi áll rendelkezésre, a fenti célok megvalósítására és folyamatos fenntartására.

 

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.