FbPixel
Épületüzemeltetés

Tetőkarbantartás: egy nyelvet beszélünk?

Tetőkarbantartás: egy nyelvet beszélünk?

Ha a tető szorul karbantartásra, az többnyire sürgős megoldást kíván – biztonsági és anyagi okokból egyaránt. A létesítményüzemeltetők ilyen esetekben gyakran kapnak szakkifejezésekkel tűzdelt magyarázatokat a hibára és az ajánlatok értelmezésénél sem biztos, hogy a két fél – a facility manager és a kivitelező – ugyanarra gondol.

Bármilyen problémáról is legyen szó, a létesítményüzemeltetők is könnyebben szót érthetnek a szakemberekkel és megalapozott döntéseket hozhatnak, ha beszélnek az adott szakterület nyélvén. A leggyakrabban előforduló, tetőfedéssel kapcsolatos kifejezésekből az FMLink gyűjtötte össze.

Hólyagosodás

A hólyagosodást többnyire vízgőz vagy más gázok felhalmozódása okozza, amelyek buborékokat képeznek a tetőfedő anyag felülete alatt. Ez általában a bitumenes tetőkön fordul elő, és nem okoz különösebb problémát, csak akkor, ha rálépnek vagy magától kipukkad. Ebben az esetben viszont azonnali javítás szükséges. Ha az FM-ek hasonló hólyagokat vesznek észre a tetőn, fontos, hogy ne kíséreljék meg azt kijavítani, ha pedig már kipukkadtak, gyorssegélyként érdemes leragasztani ragasztószalaggal, amíg a tetőfedő szakemberek meg nem érkeznek.

Anyagleválás

Az anyagleválás általában EPDM vagy TPO tetőkön fordul elő, és akkor következik be, ha a ragasztóanyag elenged vagy ha nem használtak elég ragasztót. Ekkor az anyag általában háromszög alakban kezd leválni, sok esetben a HVAC-egységek szegélylécei körül. Ilyen esetekben az üzemeltetőknek fontos minél előbb kapcsolatba lépniük a szakemberekkel, hiszen ha a rendszer megreped, a víz is behatolhat, és ezzel még komolyabb károkkal számolhatunk. Ebben az esetben is fontos hozzáértők bevonása, hiszen a javításokat a gyártó irányelveinek megfelelően kell elvégezni.

Elöregedés

A tető borítása könnyen elöregedhet, ha a nap kiszárítja a tetőfedő anyagokban lévő illékony olajakat. Ennek következményeképpen a tető felülete látványosan berepedezetté válik, ami az elöregedett és sérülékeny tető biztos jele.

Felgyülemlő víz

Ha a karbantartók felgyülemlő vizet emlegetnek, abban az esetben olyan állóvíz keletkezett a tetőn, amely esőzés vagy egyéb időjárási viszonyok következtében 48 óra elteltével sem folyt le. Sok esetben ez akkor fordul elő, amikor az ereszcsatorna eldugult, vagy a HVAC-rendszerben merült fel probléma. A felgyülemlő víz komolyabb szerkezeti problémákat is okozhat, hiszen a víznek nagy súlya lehet, valamint a több illesztéssel rendelkező tetőfedő rendszereknél könnyebben behatolhat a víz. Ha az FM-ek állóvizet észlelnek a tetőn, érdemes először az ereszcsatornát ellenőrizni, ha így sem oldódik meg a probléma, minél előbb szakembert kell hívni.

Vízterelés

A vízterelő anyagok és elemek alkalmazása a tetőn segít megakadályozni az állóvíz vagy a szél által vezetett csapadék behatolását a tető illesztésein, a kéményeken vagy a szellőzőcsöveken. Ez többnyire egy vékony fémanyag, amellyel minden tetőnek rendelkeznie kell.

Gyűrődések

A tető anyagának felgyűrődése hasonló a hólyagosodáshoz, ám ennek kialakulását általában a kor, a szél vagy az épület mozgása okozza. Ez jobbára csak esztétikai problémát jelent, és nem feltétlenül jelzi, hogy a víz behatolt volna, vagy hogy javításra van szükség.

Repedések

A repedések általában a már elöregedett és elhanyagolt tetőkön alakulnak ki, ahol a különböző olajok szétfolytak, megszáradtak és nagyobb nyílásokat képeztek. Hasonló hasadások az illesztéseknél is előfordulhatnak, amennyiben kivitelezési hiba történt. Ezeknél a repedéseknél azonnali javítás szükséges, hiszen a víz behatolásának kockázata különösen nagy.

Magmintavétel

A magmintavétel hasznos lehet, hogy az üzemeltetők jobban megismerjék a tető tulajdonságait és történetét. Ehhez az elemzéshez a tetőfedő vállalkozók egy darabot vágnak ki a tetőből, hogy azonosítani tudják a felhasznált anyagokat és azok vastagságát. Így megállapítható a tető kora, vastagsága, rétegei, összetétele, és az is, hogy beázott-e. Amennyiben kettőnél több kérdéses tetőfedő anyagot azonosítanak a szakemberek, az építési előírások szerint a tetőt ki kell cserélni.

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.