FbPixel
Jövő

Telek, épület, technológia - ÉLIP pályázatok Feldolgozó üzemeknek

Telek, épület, technológia - ÉLIP pályázatok Feldolgozó üzemeknek

Az Agrárminisztérium közzétette a végleges feltételeket: akár 5 milliárd Ft-ig terjedhet a támogatás vállalkozásonként – tájékoztatták az fmbusiness.hu szerkesztőségét.

Az agrár szektornak szánt új ÉLIP pályázatok célja a magyar élelmiszeripar átfogó fejlesztése és zöldítése. Két csomagban hirdették meg a támogatási programot, így nemcsak a nagyvállalatok, hanem a KKV szektor számára is nyitott lesz a pályázás lehetősége.

„Június 25-től, illetve a 200 millió Ft feletti támogatások esetében július 30-tól nyílik a pályázati beadási határidő, és az időzítésnek most is kulcsszerepe lehet az elbírálásnál” – figyelmeztetett Dr. Tóth Zsombor, az ibsh Kft. ügyvezetője, az Agrárminisztérium korábbi munkatársa.

A beruházás keretében energiahatékonysági és megújuló energia termelési elemek is megjelenhetnek

A szakértő kiemelte, hogy mind élelmiszeripari, mind borászati, mind pedig a takarmányelőállítási tevékenységhez igényelhető az 50%-os támogatás, sőt mi több, a beruházás keretében energiahatékonysági és megújuló energia termelési elemek is megjelenhetnek utóbbi estben akár 70%-os támogatás intenzitással.

„A Kormány és az Agrárminisztérium jól látja, hogy a hazai agrárszektor versenyképességét csak úgy lehet fenntartani, ha az infrastrukturális beruházások révén növelni lehet az üzemek hatékonyságát. A mostani támogatás pontosan ezt segíti elő” - foglalta össze dr. Tóth Zsombor.

Beruházás: telekvásárlás, épület, technológia elszámolható

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a beruházás keretében telekvásárlás, épület, technológia, teherszállítási járművek is elszámolhatóak lesznek. A megvalósítás szempontjából pedig óriási jelentősége van annak is, hogy a támogatásnak legfeljebb 25%-a előlegként lehívható, ami nagymértékben hozzájárul a kevésbé tőkeerős, KKV-k finanszírozásához. 

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.