FbPixel
Külföld

Tavaly csaknem 13 százalékkal nőtt a román építőipar termelése

Tavaly csaknem 13 százalékkal nőtt a román építőipar termelése

Tavaly 12,9 százalékkal nőtt Romániában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint az előző évhez mérten – közölte a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 10,8 százalék volt.     Decemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,1 százalékkal, szezonálisan és naptárhatással kiigazítva 19,1 százalék volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Novemberhez mérten a kiigazított érték szerint 0,3 százalékkal csökkent – olvasható az MTI közleményében.

 A létesítmények felújítása, karbantartása húzta a román építőipart

 A tavalyi növekedés főleg a felújítási munkálatoknak volt köszönhető, amelyek volumene 25,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A karbantartási és javítási munkálatok volumene 20,2  százalékkal, az új építéseké 8,9 százalékkal nőtt.

Ipari létesítmények: 13,2 százalékos növekedés

Az épületek típusa szerint a nem lakóépületeknél 21,8 százalékos, az ipari létesítményeknél 13,2 százalékos volt a bővülés, míg a lakóépületek építése 4,8 százalékkal nőtt.  

2021-ben 1,8 százalékkal csökkent a román építőipar termelése, miután 2020-ban 15,9 százalékkal, 2019-ben csaknem 28 százalékkal emelkedett.

(MTI)

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.