FbPixel
Jövő

Társadalmi egyeztetés indult a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről

Társadalmi egyeztetés indult a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről

FM Business – zöld energia, napelem. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium – szigorúan a fásítási elvárások megtartása mellett – társadalmi egyeztetést indít a parkolókban elhelyezett napelemek telepítéséről – szúrta ki a hírt az fmbusiness.hu a minisztérium honlapján.

A jelenlegi jogszabályi előírások értelmében 10 gépjárműnél nagyobb parkoló létesítésekor minden megkezdett 6 parkolóhely után 1 darab fát szükséges ültetni, a parkoló felületek árnyékolásának biztosítása érdekében.

Napelemek hatékony elhelyezése

Ez a szabályozás – az ipari szereplőktől származó jelzések szerint – hátráltatja a napelemek hatékony elhelyezését, egyúttal visszaveti az ipar és a gazdaság zöldítését. A szankciós energiaválság továbbá rámutatott, hogy a lakosság és a vállalkozások védelme érdekében növelni kell az energiafüggetlenséget és az ellátásbiztonságot. Mindezek okán a GFM a fásítási, zöld elvárásokat és szempontokat megtartó javaslatot dolgozott ki.

Annak érdekében, hogy Magyarország energiaszuverenitása tovább erősödjön, valamint növekedjen a megújuló energiatermelés, a GFM javaslata a gazdasági-ipari-kereskedelmi területek esetében megkönnyítené a parkolókban elhelyezett napelemek telepítését, azzal a szigorú és egyértelmű kikötéssel, hogy a környezetvédelmi, fásítási elvárások nem sérülhetnek - tudta meg az fmbusiness.hu.

Fásítással árnyékolás vagy napelemmel termelés?

A javasolt módosítás értelmében a parkolóhelyek fásítását, amennyiben napenergia-hasznosító létesítmények elhelyezésére is sor kerül, úgy lehetséges megvalósítani, hogy az ne befolyásolja negatívan az energiahasznosító létesítmények működését és hatékonyságát.

A telepítendő és előírt fák mennyisége változatlan marad, hiszen gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken is csak akkor lehet kiváltani a parkolóhelyen történő fásítást napenergia hasznosító létesítmények elhelyezésével, ha ezzel egyidejűleg az ingatlan tulajdonosa a területen belül védőfásítással, vagy kijelölt területen történő fásítással teljesíti a fatelepítési kötelezettségét úgy, hogy a telepített lombos fák száma nem lehet kevesebb az összes várakozó- (parkoló) helyek számának egyhatod részénél.

A gyakorlatban meglévő fák esetében tehát átültetéssel, új parkoló kialakításakor megfelelő fatelepítéssel lehetséges eleget tenni a jogszabályi követelményeknek. A nem gazdasági-ipari-kereskedelmi besorolású területeken a napenergia-hasznosító létesítmények alapterülete a parkolófelületek területének 30 százalékát nem haladhatja meg.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, a módosító javaslat hamarosan elérhetővé válik a kormányzati portálon.

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.