FbPixel
Külföld

Szlovákiában nem enyhítenék az energiafelhasználásra vonatkozó előírásokat

Szlovákiában nem enyhítenék az energiafelhasználásra vonatkozó előírásokat

Bár a szlovák közlekedési és építésügyi minisztérium javasolta az előírások enyhítését az épületek energiahatékonyságával kapcsolatban, az Épületek a Jövőért szervezet (Buildings for the Future, BPB) nem támogatja a lazítást - tudta meg az fmbusiness.hu facility management portál. Az egyesület ugyanis úgy véli, a szakemberek készen állnak arra, hogy maradéktalanul teljesítsék a szinte nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményeket.

A BPB szerint Szlovákiában már több száz alacsony energiaigényű, ún. A0-projektet valósítottak meg különböző épületkategóriákban. Példának hozták fel a Petržalské dvory projekt bérházait, az E. Belluš Építőipari Szakközépiskola felújítását E energiaosztályról A0 energiaosztályra és egy betongyár irodaházának átalakítását is. A szervezet szerint ezek mind azt támasztják alá, hogy a friss, energiacsökkentést támogató technológiák megfizethetőek, megvalósíthatóak és gazdaságilag életképesek. Nem véletlen, hogy egyre több családi ház is passzív szabvány szerint épül.

„Az építőipari piac, a tervezők és az építészek felkészültek az A0 követelményeire, és van is rá kereslet. A követelmények enyhítése felesleges visszalépés lenne, ami lassítaná az építőipar fejlődését" – mondta Katarína Nikodemová, a BPB igazgatója.

Emellett fontos szempontként emelte még ki Nikodemová: a szabályozásoknak pozitív irányba kell motiválniuk a döntéshozókat, és összhangban kell lenniük az Európai Unió és az ország szén-dioxid-semlegesség felé mutató stratégiai irányával. Azt pedig már tervezők és energiahatékonysági szakértők is megerősítették, hogy a szinte nulla energiaigényű épületek jól kezelhetők, az üzemeltetési költségek jelentősen alacsonyabbak, ráadásul a kényelmi szint is jobban megfelel a kor elvárásainak.

 

Forrás: fmnewsroom.com

AMH
48 cikk