FbPixel
Külföld

Szélből nyert hőenergia – környezetbarát energiaszolgáltatás Bécsben

Szélből nyert hőenergia – környezetbarát energiaszolgáltatás Bécsben

A híres osztrák építész-művész, Friedensreich Hundertwasser szellemiségéhez igazodik a bécsi energiaszolgáltató, a Wien Energie legújabb Power-To-Heat létesítménye.

A felesleges zöldáramot távhővé alakító létesítmény két hatalmas olajtartály helyén épül Bécsben. A színes mozaikmintázatával és lekerekített formáival Hundertwasser stílusát idéző épület számos egyéb elemében is a környezetvédelem és közösség iránti elkötelezettséget tükrözi.

Megépítéséhez pl. zöldbetont is felhasználnak, amihez a környezetvédelem jegyében épülettörmeléket is adagolnak. Az épület tetején pedig közösségi kertet létesítenek majd, ahol a Wien Energie dolgozói paradicsomot, paprikát és fűszernövényeket termeszthetnek, vagy árnyékba vonulhatnak a nyári hőség elől.

A leginkább két óriási, egymástól függetlenül működő, öt megawattos átfolyós vízmelegítőhöz hasonlítható új Power-to-Heat létesítmény a felesleges zöldáramot hővé alakítja.

Akkor jut szerephez, amikor – például erős szél esetén – a szélerőművek több áramot termelnek, mint amennyire pillanatnyilag szükség van. Ilyenkor néhány percen belül aktiválni lehet őket, felveszik a plusz energiát és 155 Celsius-fokos vízzé alakítják – olvasható a Bécs Város Külképviseleti Iroda, az EurocommPR oldalán.

A forró vizet a bécsi távhőhálózatba táplálják, így a környező háztartások közvetlenül, veszteség nélkül használhatják fel. Az új létesítménynek köszönhetően elejét veszik a feszültségingadozásoknak is.

A spittelaui Power-to-Heat létesítmény a Wien Energie második ilyen berendezése lesz. Az elsőt 2017-ben állították szolgálatba Leopoldauban. Az elektródákkal működő elektromos vízmelegítő eddig 25 ezer megawattórányi hőt állított elő a keletkezett áramfeleslegből. Az új, spittelaui létesítmény várhatóan 2022 tavaszára készül el.

 

Fotó: Az új bécsi Power-to-Heat létesítmény látványterve © Wien Energie/Merlin Bartholomäus

AMH
48 cikk