FbPixel
Magyarország

Budapesti atlétikai vb a fenntarthatóság jegyében

Budapesti atlétikai vb a fenntarthatóság jegyében

FM Business - atlétikai vb, fenntarthatóság. A fenntarthatóság a Nemzetközi Atlétikai Szövetség számára egyre fontosabb az egyes világesemények rendezésével kapcsolatban is. Ugyanez igaz a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottságára is, akik a nemzetközi szövetséggel közösen számos innovatív újítással készülnek.

A budapesti vb szervezőbizottsága az első, amely teljeskörűen alkalmazza az „Atlétika egy jobb világért” (Athletics for a Better World standard – a szerk.) rendszert, amit a nemzetközi szövetség fejlesztett ki. Ennek a lényege, hogy az adott esemény maximálisan megfeleljen a fenntarthatósági elvárásoknak.

A magyar szervezők törekvései döntő szerepet játszanak abban, hogy a jövő atlétikai világbajnokságai milyen irányba mennek majd ebből a nagyon fontos szempontból.

A vb szervezői a fenntarthatóság területén két célt tűztek ki:

  • a magyarokat egészséges életmódra ösztönözni olyan programokkal, mint a Hétköznapi hős,
  • illetve kézzelfogható eredményeket elérni a városrehabilitációban.

Áprilisban a vb-szervezők elindítottak egy erdőtelepítési programot a Nemzeti Atlétikai Központtól kb. fél órára lévő Pesterzsébeten. Ez volt az első ilyen alkalom, amit remélhetőleg a következő vb-ket szervező városok tovább fognak folytatni a saját településükön.

Hulladékgazdálkodás

Életbe lépett egy átfogó hulladékgazdálkodási terv is, emellett a vb szervezői arra ösztönzik a versenyekre kilátogató nézőket, hogy tömegközlekedéssel érkezzenek meg a stadionba.

A média képviselői számára kijelölt területeken, mint például a média center, olyan víz újra töltő pontokat helyeztek el, amelyekkel nagyjából 342 000 műanyag pohár használatát váltják majd ki. Szintén meghatározó volt a vb szervezői számára, hogy a társadalom hátrányos helyzetű tagjai is átélhessék a vb varázsát. Ebből a célból jött létre a jószolgálati program.

Fenntartható kongresszus

Egy másik figyelemre méltó újdonságként az augusztus 16-17-én szintén Budapesten sorra kerülő WA Kongresszus lesz az első, amelyet személyes jellenlettél, de mégis digitális formában rendeznek meg. Ezzel legalább 182 110 darab A4-es papírlapot, azaz kb. 18 darab 15 méter magas fenyőfa kivágását előzik meg. A fák életben tartásával három, Nizza és London közötti oda-vissza repülőjárat által termelt szén-dioxid-kibocsátás mennyiséget lehet elkerülni

Az éghajlatváltozásnak a sportra és a közösségekre gyakorolt hatásait, valamint azokat a megoldásokat, amelyeket a sportesemények szervezői és házigazdái alkalmazhatnak e hatások kezelésére, két budapesti panelbeszélgetésben vizsgálják meg.

A panelbeszélgetésen öt olyan csendes-óceáni szigetország küldöttségének a tagjai vesznek részt, amelyek a leginkább ki vannak téve az éghajlatváltozás hatásainak, és a következő 50-80 évben valószínűleg lakhatatlanná válnak.

Fenntartható rendezvények

Augusztus 25-én Együttműködések kialakítása a fenntartható rendezvényekért (Building Collaborations for Sustainable Events) címmel indítanak panelbeszélgetést. A sport és a fenntarthatóság határmezsgyéjén dolgozó vezető szakemberekből, kutatókból és tudósokból álló panel a következőkről fog szólni:

  • áttekinti és megvizsgálja a nemzetközi szövetség és a budapesti vb szervezőinek törekvéseit a WA fenntarthatósági stratégiájával összhangban álló esemény megvalósíthatósága terén
  • megvitatja a nagyszabású események szerepét a fenntarthatósági törekvések megvalósításában
  • megvitatja a különböző együttműködéseket és partnerségeket, valamint a partnerek és szponzorok elvárásaira is reagálnak a rendezvények fenntarthatóságával kapcsolatban.

Zöld zóna a Stadionparkban

A budapesti vb szervezőbizottsága a stadionparkban létrehozott egy Zöld zónát. Itt a vb ideje alatt a nézők számára fenntarthatósági tudatosságot növelő tevékenységek, napi nyereményjátékok lesznek. Illetve néhány atléta megjelenése is várható.

Mobilitási projekt

Az Egészségügyi és Tudományos Osztály és a Fenntarthatósági csoport által közösen vezetett aktív mobilitási tanulmány az aktív közlekedés – főként a gyaloglás és a kerékpározás – előnyeit fogja mérni a nagy sporteseményeken. A projektben résztvevők utazási szokásainak nyomon követésével a kutatás mérni fogja az elkerült üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségét, valamint az intermodális közlekedésnek a helyi gépjárműforgalomra gyakorolt hatását. Továbbá azt is elemezni fogják, hogy a rendezvényen dolgozó személyzet által végzett aktív mozgás hogyan csökkenti a rendezvény környezeti hatását. A projekt központjában az egészségre és a jólétre gyakorolt előnyök mérése is szerepel. Az Egészségügyi és Tudományos Osztály valós idejű hőmérsékleti és levegőminőségi információkat is biztosít a sportolók és a csapatok küldöttségei számára.

Forrás: worldathletics.org

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.