FbPixel
Magyarország

Sokan nem tudják: jön a kibertan törvény

Sokan nem tudják: jön a kibertan törvény

Önazonosítás, biztonsági osztályba sorolás, elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelős személy feladatköre és kijelölése, valamint nyilvántartásba vételre bejelentkezés – ezek várnak a cégekre idén, tájékoztatták az fmbusiness.hu szerkesztőségét.

Október 18-án lép hatályba a NIS2 magyar megfelelője, a kibertan törvény, tehát nincs sok idő, el kell kezdeni a felkészülést.

A NIS2 irányelv, a kibertan törvény kiterjeszti az előírások alá eső szolgáltatások körét, miközben jelentősen szélesíti azon nemzetgazdasági ágazatok körét, melyekre kötelező érvénnyel vonatkoznak a törvényi előírások. Az új kategóriák, kiemelten kockázatos és kockázatos ágazatokba sorolja az érintett területeket. Kiemelten kockázatos ágazat például az energetika, a közlekedés, a digitális infrastruktúra, míg kockázatos ágazatként lett minősítve többek között a postai és futár szolgálaok, a gyártás és a hulladékgazdálkodás.

NIS2: ugrásszerűen megnő az érintett cégek köre

„Az irányelv életbe lépésével ugrásszerűen megnő az érintettek köre. Míg eddig néhány száz vállalat tartozott a hatálya alá Magyarországon, október 18-a után számuk a 3000-et is elérheti. Éppen emiatt nincs idő a tétlenkedésre” – tájékoztatta az fmbusiness.hu-t Papp Albert üzleti informatika tanácsadó.

A szakember arra is emlékeztetett, hogy a felkészülés korántsem merül ki egyszerű termékvásárlással vagy egy kiberbiztonsági tanúsítvány beszerzésével, ennél sokkal összetettebb folyamat. A NIS2 komplex kockázatkezelést vár el.

A kibertan törvény által támasztott követelmények magukban foglalják a kockázatok kezelését, jelentős események esetén az azonnali értesítést a biztonsági csapat vagy a hatóság irányába, valamint az ügyfelek, felhasználók tájékoztatását.

Szigorúbb ellenőrzés

A NIS2 részletesen kiegészíti a korábbi előírásokat, különös tekintettel a kockázatelemzésre, a biztonsági irányelvekre, az incidensek kezelésére, valamint az üzletmenet-folytonosság és a válságkezelés fontosságára. Emellett hangsúlyozza a beszállítói lánc biztonságának, a technológiai rendszerek beszerzésének, fejlesztésének és karbantartásának szigorúbb ellenőrzését, a kiberbiztonsági intézkedések folyamatos felülvizsgálatát, valamint a munkaerő és a hozzáférési jogosultságok biztonságának garantálását.

Min tazt az fmbusiness.hu megtudta, „még a nyugat-európai cégek és szervezetek közül is nagyjából csak 5% rendelkezik olyan rendszerekkel, amelyek jelenlegi állapotukban teljes mértékben megfelelnek a követelményeknek. Magyarországon ez az arány minden bizonnyal még alacsonyabb”.

Lényeges határidők

2024. június 30.
Önazonosítás
Biztonsági osztályba sorolás
Elektronikus információs rendszerek biztonságáért felelős személy feladatköre és kijelölése
Nyilvántartásba vételre bejelentkezés

2024. október 18.
Védelmi intézkedések alkalmazása
Felügyeleti díj megfizetése

2024. december 31.
Első kiberbiztonsági audittal kapcsolatos szerződéskötés az auditorral

2025. december 31.
Első kiberbiztonsági audit lefolytatása

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.