FbPixel
Épületüzemeltetés

Smart parking - Okos parkolási megoldásokkal az irodaházak is

Smart parking - Okos parkolási megoldásokkal az irodaházak is

Hosszú, idegőrlő perceken keresztül autóval körözni a városban parkolóhelyet keresve. Sokaknak ismerős ez a helyzet, ami amellett, hogy nagyon bosszantó és sok értékes időt vesz el, még környezetszennyező is. Sok munkahelynek plusz vonzereje lehet, ha van erre megoldása. De mit tehet egy FM az okosabb parkolásért, és hogyan profitálhat belőle?

Az okos városoké a jövő. A mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság és szenzoralapú, intelligens megoldások segítségével hamarosan minden használati tárgyunk ismerni fogja a szokásainkat és preferenciáinkat. A környezetünk ezzel együtt teljesen automatizált lesz, a mindennapi munka pedig könnyebb. Ezáltal sok energiát is megspórolhatunk, így az okos város még zöldebb is lehet. Ehhez kapcsolódik az intelligens parkolás megvalósítása is, ami már nem is olyan új kezdeményezés.

Intelligens parkolás a városban

Egy Európai Unióban végzett felmérés szerint az európai nagyvárosokban az emberek átlagosan 8 percet töltenek el egy parkolással, ami napi több parkolással számolva sok idő és jelentős mennyiségű kibocsátott szén-dioxid. Ennek redukálása érdekében Magyarországon többek között a kecskeméti Kálvin téren építettek ki olyan intelligens parkolási rendszert, amely valós idejű parkolóhely foglaltsági adatokat szolgáltat az autósoknak és az üzemeltetőknek. Ilyen okos rendszert kínál például a Telelink City is, amelyben jegyrendszert úgy tervezték, hogy használata könnyű és gyors legyen, és emlékeztető funkciókkal is ellátták. De hasonló a magyar EPS Global Zrt. megoldása is, akik már Kínában is megvalósították az okos parkolást, és a tervek szerint több magyar városban is kiépítik, többek között Hévízen.

Itthon a Vodafone is szívügyének érezte a parkolással kapcsolatos problémák megoldását és az okos városok mielőbbi megvalósulását, ezért 2018-ban a Smart Lynx-szel közösen alakítottak ki keskenysávú rádiótechnikát alkalmazó (NB-IoT) okos parkolási megoldást Budapest 5. kerületében (Parker). Ez sikeres projektnek is bizonyult, ugyanis az azóta gyűjtött adatokból kiderült, hogy a rendszer használóinak átlagosan 60%-kal kevesebb időbe telik parkolóhelyet találni, és jellemzően 62%-kal közelebb tudnak megállni eredeti úti céljukhoz.

Smart megoldások az irodaházakban

Az okos parkoló, a digitális parkoláskezelés már több hazai irodaháznak tartozik a legnagyobb előnyei közé. Ennek kialakításához intelligens foglaltságjelző is szükséges, amelynek segítségével jól látható jelzések mentén található meg könnyen a legközelebbi szabad parkoló. Hogyan működik egy ilyen megoldás? Az egyes parkolóhelyek felett ultrahangos érzékelő figyeli az alatta mért távolságot a parkoló alsó burkolatáig, ami ha csökken, akkor megváltozik a fényjelzés színe. Ezekkel a színekkel nemcsak a szabad kapacitást, hanem az elérhető parkolóhelyek típusát (pl. mozgássérült hely, elektromos töltőállomás stb.) is jelezni lehet.

Egy okos parkolási rendszerhez a legtöbb esetben interaktív alkalmazás is társul, amellyel pl. egy irodaház dolgozói folyamatosan figyelemmel kísérhetik a szabad helyek alakulását (pl. Parkl). Budapesten többek között hasonló intelligens, innovatív parkolási megoldásokat alkalmaznak az Agora és a HillSide irodaházakban is.

Egy ilyen rendszer (pl. ParkSol) jól integrálható épületgépészeti megoldásokkal is, így megoldható, hogy egyes rendszerek csak akkor lépjenek működésbe, ha a parkolási foglaltság egy bizonyos szint fölött van. Ezáltal csökkenthető a felhasznált energia és a költségek. További fontos előnye egy ilyen rendszernek, hogy a foglaltságról kapott élő adatok segítségével az üzemeltetők akár tovább is növelhetik a kihasználtságot, így többletbevételhez is jutva.

Létesítményüzemeltetők szerepe a jövő okos parkolásában

Az FM-ek egy intelligens parkolási rendszer kiépítésével nemcsak az általuk üzemeltetett épületet teszik vonzóbbá a bérlők számára, de ezáltal közelebb hozzák az okos város megvalósulását is. A kihasználatlan parkolóhelyeket ugyanis bérbe adhatják a lakosság számára, ami nemcsak plusz bevételt jelent, de hozzájárul egy zöldebb városhoz és a parkolási nehézségek feloldásához is. Az intelligens parkolás megvalósítása mellett szól az is, hogy viszonylag olcsó a telepítés költsége, nem kell hozzá más, mint egy alkalmazás és esetleg érzékelők és szkennerek a rendelkezésre álló helyeken. 

Egy ilyen rendszerben a parkolóhelyet kereső autósok letölthetnek egy alkalmazást, amely elvezeti őket egy olyan közeli épülethez, amely az úti céljuk közelében van, és szabad helyekkel rendelkezik. A parkolási díj az adott időpontban parkolóhelyet kereső emberek és a rendelkezésre álló helyek számának függvényében változhat. Hasonló elven alapul a hazai Parkl applikáció is, amelynek célja, hogy a belvárosi épületek kihasználatlan parkolóhelyeit elérhetővé tegye, így olyan hotelek, irodák és társasházak garázsai is szabadon használhatóvá válnak, amelyekről sok autós nem is tudna.

 

Források: buildings.com, iotzona.hu, portfolio.hu, parkl.net

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk