FbPixel
Jövő

Skóciában épül Európa első szénmegkötő komplexuma

Skóciában épül Európa első szénmegkötő komplexuma

A skót Storegga és a kanadai Carbon Engineering (CE) közös projektje, a légköri szén-dioxid közvetlen kivonására képes (direct air capture – DAC) létesítmény várhatóan 2026-ra épül fel. Ez lesz az első európai DAC komplexum, mely évente 500 ezer és 1 millió tonna szén-dioxidot eltávolítására lesz képes.

Skócia számos előnyt kínál egy DAC létesítmény megépítésére. Rengeteg megújuló energiaforrással rendelkezik, gazdasági és munkaerő szempontjából is ideális helyszín a projekthez. Fontos érv még Skócia mellett, hogy itt számos lehetőség adott a légkörből kivont szén-dioxid biztonságos, hosszú távú tárolására – írja az Energy Voice.

A 2021 első felében végzett sikeres megvalósíthatósági tanulmányokat követően a két vállalat megkezdte a létesítmény előzetes tervezését. A részletes mérnöki tervek várhatóan 2022-ben készülhetnek el.

A DAC technológiája, ha biztonságos tárolással párosul, képes visszafordítani a kibocsátási folyamatokat így biztosíthatja az olyan ágazatok, mint a légi közlekedés és a hajózás dekarbonizálását.

A technológia lényege, hogy óriás szivattyúk a hőerőművek hűtőtornyaihoz hasonló építménybe szippantják a levegőt, ahol a keringetett kálium-hidroxid oldat segítségével megkötik a szén-dioxid molekulákat, és karbonátos sóként tárolják, majd tovább finomítják és gázként besűrítik – olvasható a National Geographic oldalán.

A CE első megatonnás DAC-létesítménye már épül az Egyesült Államokban. A skót létesítmény lesz az első európai komplexum. Steve Oldham, a CE vezérigazgatója úgy hiszi, „ezek a létesítmények bebizonyítják, hogy a nagyszabású DAC technológia megvalósítható, megfizethető és elérhető eszköz, amely segítheti a globális kibocsátások nettó nullára, és végül negatívra csökkentését."

 

foto: carbonengineering.com

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.