FbPixel
Épületüzemeltetés

Rendszerezett adatok nélkül nincs költséghatékony karbantartási stratégia

Rendszerezett adatok nélkül nincs költséghatékony karbantartási stratégia

Az adat hatalom. Igaz ez, akkor is, ha karbantartásról van szó. Sok létesítményüzemeltető csapat mégsem méri mindennapi munkájának hatékonyságát, pedig ez lenne a költségoptimalizált működés alapja.

A létesítményüzemeltetési szoftvereket fejlesztő AkitaBox legutóbbi Facilities Management jelentése szerint az Egyesült Államok különböző iparágaiban dolgozó létesítménygazdálkodási szakemberek 22%-a egyáltalán nem követ semmilyen a karbantartási munkálatokkal kapcsolatos mérőszámot. A preventív karbantartási programmal rendelkező válaszadók 27%-a pedig nem elemzi munkája hatékonyságát. Vagyis a megkérdezett szakemberek negyede vagy nem követi a KPI (key performance indicators – fő teljesíténymutató) mérőszámokat, vagy ha mégis, akkor nem használja fel a leszírt adatokat – összegzi a facilityexecutive.com.

Ennek több oka is lehet, pl. nem tudják, mit és hogyan mérjenek, vagy nincsenek kidolgozott folyamataik, eszközeik és infrastruktúrájuk az adatok gyűjtésére és elemzésére vonatkozóan.

Mit lehet tenni egy hatékony karbantartási rendszer kiépítéséért?

A létesítmények üzemeltetésével és a karbantartási munkálatokkal összefüggésben hatalmas mennyiségű adattal kell dolgoznia az FM szakembereknek. Az adatokat nem mindegy, milyen formában gyűjtik, rendszerezik és elemzik. Az első és legfontosabb lépés felmérni, hogy jelen pillanatban hogyan kezelik ezeket az adatokat: milyen adatokat gyűjtenek, hol tárolják azokat, kinek van hozzáférése. Fontos tisztán látni a kitűzött célokat is (pl. termelésnövelés vagy a leállások csökkentése) és hogy ezek eléréséhez pontosan milyen adatok szükségesek. Ha megvannak a válaszok, máris tudjuk, mely területeken szükséges a beavatkozás új eszközökkel vagy módszerekkel.

A cél: megelőző karbantartás és kevesebb hátralék

Miután világossá vált, hogy mely pontokon kell belenyúlni a jelenlegi működésbe, érdemes először ezek körül csak egy-két kulcsterületen kijelölni az adatigényeket és a teljesítménymutatókat.

Ilyen mutató lehet pl. az elhalasztott karbantartási munkálatok száma vagy a reaktív és megelőző munkák aránya. Egy adott eszköz karbantartásának elhalasztásával a jövőbeni kiadások egy-egy alkatrész árának többszörösére is rúghatnak. Az elhalasztott munkák követése és tervezése tehát kritikus, hogy a létesítmények működése biztosított maradjon, hiszen a kapcsolódó mérőszámok a várható problémákat is előre jelezhetik.

A megelőző karbantartás növeli az eszközök élettartamát, idővel csökkenti a kiadásokat és a felhasználói élményt is nagyban javítja. Nem véletlen, hogy minden adatvezérelt üzemeltetés végső célja a reaktív karbantartásról a megelőzésre való áttérés. Erre vonatkozóan a nagyobb, nemzetközi cégek általában 90 % - 10 % arányszámot tűznek ki a megelőző munkálatok javára.

Az adatgyűjtéshez megfelelő eszközök és tréning szükséges

Hogy egy FM csapat az adatokat átlátható és jól kezelhető módon gyűjthesse, fontos kiválasztani azokat a technológiákat, amelyek személyre szabott módon segítik az adatgyűjtést- és elemzést. Jó, ha a használt szoftverekkel a munkamegrendelések kezelése mellett a hatékonysági mutatók is folyamatosan követhetők. Persze, nem szabad megfeledkezni a megfelelő hardverfelszereltségről sem!

Fontos kiemelt figyelmet fordítani arra is, hogy az adatgyűjtéssel- és elemzéssel foglalkozó munkatársak pontosan értsék munkájuk jelentőségét. Nélkülük ugyanis mit sem ér, ha rendelkezésre is áll minden információ, szoftver és hardver.

Arany Média Hírügynökség
10 cikk