FbPixel
Koronavírus

PlanRadar: enyhítheti az építőiparban jelentkező munkaerőhiányt a digitalizáció

PlanRadar: enyhítheti az építőiparban jelentkező munkaerőhiányt a digitalizáció

Nem elég, hogy az építőiparban eluralkodott a szakemberhiány, a koronavírus miatt teljes brigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre.

Az építőiparban jelentkező munkaerőhiányt a digitális megoldások enyhíthetik, hiszen ezek alkalmazásával folyamatos az információcsere a projektek részt vevői között, és a munkaterületen is csökkenthető a személyes kontaktusok száma - közölte a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó cég pénteken az MTI-vel.

A járvány miatt teljes brigádok estek ki az építőiparból

A vállalat közleményében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) áprilisban közölt, 400 cég megkérdezésével készült felmérésre reagált. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók majdnem ötödénél, jellemzően a lakásépítéssel foglalkozó vállalkozásoknál a 2021-re lekötött rendelésállomány meghaladja a kapacitásukat. Gondot jelent a szakemberhiány, tízből nyolc cég szerint ez a fejlődés legkomolyabb akadálya. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy a járvány miatt teljes brigádok estek ki a munkából hosszabb-rövidebb időre.

Fontos a kontaktuscsökkentés az építőiparban

A PlanRadar azonban úgy véli, a munkaerőhiányból fakadó problémákat a digitalizáció enyhítheti: az alkalmazásoknak köszönhetően jelentősen csökken a személyes kontaktusok száma a munkaterületeken, ami különösen fontos a járvány idején. A szoftverek által biztosított folyamatos, valós idejű információcsere a projektek résztvevői között megkönnyíti a munkabrigádok feladatainak elosztását, ütemezését. Egyúttal segíti a hibák gyors kiszűrését és javítását, valamint az ellenőrzést is akár évekre visszamenőleg. Mindezek azért fontosak, mert a legtöbb hibát a nem megfelelő kommunikáció okozza a projektek résztvevői között.

10 nm-enként 1 hiba…

A közleményben Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari, épületüzemeltetési szoftvert fejlesztő és forgalmazó bécsi központú cég magyarországi részlegének vezetője elmondta, az ügyfeleik visszajelzése alapján a nagyobb építkezéseken átlagosan 10 négyzetméterenként jelentkezik egy javítást igénylő hiba. Ezek a fennakadások komoly csúszásokat okozhatnak és rontják a minőséget. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő és a megrendelők igényeihez, a vállalkozások méreteihez, elvárásaihoz rugalmasan alkalmazkodó digitális megoldások jelentősen javítják az eredményeket.

A világ 46 országában több mint 10 ezer ügyféllel és csaknem 100 ezer felhasználóval rendelkező vállalat a PlanRadar, amely egyúttal egy építőipari, ingatlankezelési szoftver, ami az épületek teljes életciklusán keresztül, a tervezéstől az építésen és a működtetésen át a lebontásig segíti felhasználóit a munkafolyamatok optimalizálásában.

Forrás: MTI

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.