FbPixel
Ingatlan

Őrmező és Kelenföld két ikonikus épülete Építőipari Nívódíjat nyert

Őrmező és Kelenföld két ikonikus épülete Építőipari Nívódíjat nyert

Az elmúlt években dinamikusan fejlődő kelenföldi városközpont arculatát meghatározó két épület is Építőipari Nívódíjat nyert.

Az 1999-ben létrehozott Építőipari Nívódíj a tervezők mellett kitünteti a fejlesztő és kivitelező partnereket is; az épület teljes megvalósítását díjazza a szakemberekből álló döntőbizottság.

A Budapest ONE irodaház kategóriában, míg az Etele Plaza kereskedelmi létesítmény kategóriában nyerte el a rangos díjat. A díjakat az ÉVOSZ Évzáró Ünnepi Közgyűlésén, az ágazat legfontosabb képviselőinek jelenlétében adták át. Az eseményen a Paulinyi & Partners nevében Dr. Paulinyi Gergely, elnök-vezérigazgató, a projekteken dolgozó vezető munkatársak jelenlétében vehette át a díjakat.

„Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy az általunk megálmodott Budapest ONE-t és az Etele Plazát is elismeri a hazai szakmai közösség, és ezt most az Építőipari Nívódíjjal is megerősítették. Mindkét épület az innovatív, emberközpontú és jövőbiztos építészetet képviseli, a célunk, hogy ezt a szemléletet meghonosítsuk a hazai piacon. Úgy gondolom, hogy a Budapest ONE elismerése egy jelentős lépés ezen az úton, hiszen azt mutatja, hogy a kerület lakosai és az ott dolgozók mellett az építőipari szakértők is pozitívan látják az épület szerepét az új városközpont fejlődésében.” – mondta el Dr. Paulinyi Gergely a díjak átvételekor.

Etele Plaza nívódíj fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési hírek

Hullámvonalak, színes lamellák

A díjazott Budapest ONE hullámvonalra épülő kialakításának és színes lamellákból álló homlokzatának köszönhetően egyedülálló jelenség nemcsak a fővárosban, hanem országos szinten is. A Budapest legnagyobb multimodális közlekedési csomópontjában elhelyezkedő 65 ezer m2-es irodaház három ütemben épült meg, és 2022-ben nyerte el a most is látható, végleges formáját. A Budapest ONE tervezésénél a dolgozók komfortját és a környezettudatos, zöld megoldásokat egyaránt szem előtt tartották, amit a nemzetközi minősítő rendszerekben WELL Building Platina és BREEAM Excellent minősítésekkel jutalmaztak.

„A két épület nem csak a környezetükhöz, de egymáshoz is kapcsolódik, a közlekedési csomópont két végén egyfajta tengelyt alkotnak, amely körül új városnegyed épülhet ki – mondta el Vámossy István, a Paulinyi & Partners projektigazgatója. – Az Etele Plaza remekül illeszkedik egy modern városközpontba, hiszen úgy terveztük meg, hogy ne csak hagyományos kereskedelmi funkciók ellátásra legyen alkalmas, hanem közösségi térként is jól hasznosítható legyen, a környéken élők és dolgozók személyes vagy akár szakmai találkozóinak helyszíneként.”

Az Etele Plaza Magyarország első okosplázájaként új szintre emelte a kereskedelmi-szolgáltató épületek hazai megítélését. A létesítmény vizuálisan izgalmas térszerkezete eltér a hagyományos, dobozba zárt elrendezéstől, és 900 m2-es üvegfalával egyedülálló a megjelenése a hazai bevásárlóközpontok között. Az Etele Plaza fenntartható építészeti megoldásait is értékelte a nemzetközi szakma, az épület a BREEAM Very good minősítését érdemelte ki. A pláza a fiatalabbak körében is népszerű, hiszen olyan saját applikációval rendelkezik, amely a tájékozódási funkciók mellett a megvásárolni kívánt termékek előrendelésre is alkalmas.

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.