FbPixel
Ingatlan

Open office - Mit tehet az FM az iroda biztonságáért?

Open office - Mit tehet az FM az iroda biztonságáért?

A járványt követően megváltoztak az irodai környezettel szemben támasztott igények is: amellett, hogy minden eddiginél hívogatóbbnak kell lennie, a biztonságos kialakítás is legalább olyan fontos. Ez a kettő azonban nem jár mindig kéz a kézben.

Miután az hamar egyértelművé vált, hogy – bár a home office továbbra is vonzó opció – a személyes kapcsolatok és a hatékony közös munka érdekében továbbra is nagy szerep jut az irodai környezetnek, az FM-ekhez került a labda. Nem egyszerű feladatot kaptak, hiszen újra kell gondolniuk a meglévő irodák kialakítását az egészségügyi, biztonsági előírások és kreatív szempontok mentén is.

Biztonságos irodát kialakítani önmagában is nagy kihívás, de eggyel bonyolultabb a képlet, ha open office-ról van szó

A nyitott, egyterű irodákban különösen nehéz megfelelni az egészségügyi követelményeknek, emellett lehetővé tenni a gördülékeny csapatmunkát, ráadásul az inspiráló környezetet elősegítő elemeket is beépíteni. Ahhoz viszont, hogy a munkavállalók legalább részben vissza akarjanak térni az irodai munkavégzéshez, az FM-ek feladata erre megoldást találni. Ez nemcsak a munkaállomások átalakítását jelenti, hanem a szakembereknek gondolniuk kell többek között a levegőminőségre, a felhasznált anyagokra és az akusztikára is.

Ami igazán fontos, az a szemnek láthatatlan: a beltéri levegő minősége

A különböző betegségek terjedésében óriási szerepe van a jó levegőminőségnek. Ennek érdekében biztosítani kell a megfelelően szűrt levegő minél gyakoribb cseréjét. Ehhez szükséges lehet a mennyezet teljes átalakítása, ami újabb kihívást jelent, hiszen sok esetben a profi HVAC-rendszerrel ellátott helyiségek álmennyezetei nem túl esztétikusak, így pedig az összkép sérülhet. Szerencsére azonban ma már rengeteg olyan megoldás létezik, amely kiválóan kombinálja a HVAC-rendszereket a látványosabb megoldásokkal, pl. ívelt fém terelőlemezekkel vagy dekoratív fagerendákkal. Azt, hogy pontosan milyen alapanyagokat választ a facility manager a környezet átalakításához, érdemes alaposan megfontolnia, hiszen a beltéri levegő minőségét az építési termékek anyagösszetétele is befolyásolhatja.

Kapcsolódjunk a természettel az irodában is!

A természetes alapanyagok, pl. a fa használata nem csak a mennyezeti szellőzőrendszerek elfedése miatt javasolt. A természet jótékony hatása az általános közérzetre, és így a termelékenységre is, vitathatatlan, ezért érdemes minél több helyen belecsempészni az irodai környezetbe. Választhat az FM a stratégiai pontokra több növényt, esetleg valamilyen természet ihlette műalkotást. De a fa és a fa hatású anyagok is jól alkalmazhatók a falakban, mennyezeteken, válaszfalakban, irodabútorokban, és a gyártók már számos olyan megoldással álltak elő, amelyek integrálhatók a világítási, vízvezeték- és HVAC-rendszerekbe is. Amennyiben a tömör fa használata építészeti vagy költségvetési korlátokba ütközik, elérhetők olyan termékek is, amelyeket fafurnérral burkolnak.

Mi az, ami még elengedhetetlen a természetesség eléréséhez? A sok fény

A megfelelő világítás kiválasztásával anélkül változtatható meg egy tér hangulata, hogy a berendezéseket átalakítanánk. A nyitott, egyterű irodáknak nagy előnye lehet, hogy több pontjáról is könnyen biztosítható a kilátás a szabadba. Erre érdemes tudatosan törekednie a létesítmény üzemeltetőknek, hogy úgy alakítsák ki a munkaállomásokat, hogy azokat a lehető legtöbb természetes fény, érje és minél jobb kilátásuk legyen.

A megfelelő hangszigetelés is hozzájárul a termelékenységhez és a jó közérzethez

A koncentrált, hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó hangszigetelés. Ezen a téren azonban nagyobb kihívást jelentenek az open office-ok, mert habár a közös munkavégzést nagyban elősegítik, a hangzavar kialakulásának megelőzésére különös figyelmet kell fordítani. Erre hatékony megoldás lehet a mennyezetek megfelelő kialakítása, hiszen ezek nagy befolyással lehetnek a hang terjedésére. Szerencsére ma már számos olyan mennyezetbe épített megoldás létezik, amelyek az irodák változó akusztikai igényeit hivatottak kielégíteni, erre jó példák a hangelnyelő lámpatestek is.

 

Forrás: buildings.com

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk