FbPixel
Épületüzemeltetés

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: teendők a vízhálózat újbóli beüzemeléséhez

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: teendők a vízhálózat újbóli beüzemeléséhez

A koronavírus terjedésének csökkentése érdekében számos cég állt át teljes home office-ra. A nyitás után azonban újból használatra kész állapotba kell hozni a munkahelyeket, és ez a vízhálózatot is érinti.

Az üzemeltetőknek fel kell készülniük, hogy a bérlők újra birtokba veszik az irodákat, szállodákat, sportközpontokat, stb. Éppen ezért érdemes már most tájékozódni azokról az elengedhetetlen biztonsági feladatokról, amivel felkészíthetők a létesítmények is az újranyitásra.

A légcserélő, - tisztító berendezések mellett a sok esetben eddig használatlan vízhálózat is felülvizsgálatot igényel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján a HuGBC foglalta össze a legfontosabb teendőket.

A vízhálózatban pangó víz egészségügyi kockázatot jelenthet

Bár a koronavírus terjedése szempontjából nem kritikus a vízhálózat, kellő elővigyázatosság nélkül így is komoly kockázatot jelenthet. A szerelvények anyagából (különösen az 1945 előtt épült épületek esetében) kioldódhatnak olyan kémiai anyagok (pl. ólom), amelyek károsak lehetnek az egészségre, de más fémek kioldódása is kellemetlenséget (pl. elszíneződés vagy üledékek megjelenése) okozhat. De a vízben megjelenő szerves anyagok is elősegíthetik a baktériumok elszaporodását. Különös rizikót jelenthet a Legionella baktérium, amelynek a 20°C-nál melegebb, álló víz kiváló táptala, és az arra fogékonyabbak esetében súlyos megbetegedést is okozhat.

A WELL minősítéshez elengedhetetlen a jó minőségű víz

Arról már többször írtunk, hogy az irodaépületek értékesíthetősége szempontjából egyre inkább nélkülözhetetlenné válnak a zöld minősítések és egyéb jólléti szempontok alapján értékelő minősítések, mint például a WELL.

A WELL egyik legfontosabb témaköre a kifogástalan minőségű ivóvíz, és ajánlása alapján érdemes erről évente (vagy akár negyedévente) mintát venni a vízvételi pontokon, az eredményről pedig tájékoztatni a felhasználókat is.

Tanácsok a vízhálózat biztonságos beüzemeléséhez az NNK ajánlása alapján:

Az alábbi teendőket a teljesen és a részlegesen használaton kívülre került épületek esetében is érdemes elvégezni a nyitás előtt:

  • Abban az esetben, ha az üzemszünet alatt a vízhálózat hetente át lett öblítve, nincs teendő, csak a fogyasztókat érdemes tájékoztatni, hogy első használat előtt egy percig folyassák a vizet.
  • Ha a szünetelés ideje alatt az ivóvízhálózat fel volt töltve vízzel, fontos azt alaposan átöblíteni. A hideg vizet minden csapból (a legfelső emeletről, a felszálló vezetékektől legtávolabb eső csaptól indulva) 1 percen keresztül, óvatosan, fröccsenésmentesen kell folyatni.
  • Kiegészítő vízkezelés esetén fontos gondoskodni a berendezés karbantartásáról és a szűrők mosásáról.
  • Kiegészítő vízfertőtlenítés esetén a szokásos fertőtlenítő-mennyiség tízszeresével kell elvégezni az öblítést, majd meggyőződni a megfelelő koncentráció visszaálltáról.
  • Amennyiben a melegvízellátás nem szünetelt, és a tartályban forró víz állt, érdemes azt legalább 70°C-ra felfűteni, és egy órán keresztül ezen a hőmérsékleten tartani.
  • Amennyiben a melegvízellátást szünetelt, ám a tartályokban víz állt, azt érdemes a csatornába leengedni, és a tartály tisztítását követően a friss vizet 60°C-ra felmelegíteni.
  • A melegvíztartályok felmelegítése után minden végkifolyót át kell öblíteni a forró vízzel legalább 1 percen keresztül, a legalább 50°C-os hőmérsékletet pedig érdemes ellenőrizni az egyes felhasználási helyeken.
  • Nem ajánlott a nagy vízrendszerek szárazra ürítése, ha ez mégis elkerülhetetlen, utána a teljes vízhálózat sokk-fertőtlenítése szükséges.
  • Közműves ivóvízellátás esetén a fenti előírások betartása mellett nem szükséges az ivóvíz vizsgálata.
  • Fontos még a hálózati végponton alkalmazott tisztító berendezések és hálózati vízadagolók soron kívüli karbantartása. Emellett ballonos vízadagolók esetében elkerülhetetlen a ballonok cseréje még akkor is, ha az nem teljesen ürült ki, magát a berendezést pedig át kell öblíteni és fertőtleníteni.

Kökényesi-Szili Eszter
36 cikk