FbPixel
Épületüzemeltetés

Olcsó „bukó” takarítási cégek a piacon - mégse kifizetődő...

Olcsó „bukó” takarítási cégek a piacon - mégse kifizetődő...

Fontos az iparág kifehérítése, ez mindenki érdeke. Garanciát vállaló profi FM-cégeknek, munkavállalóknak és megbízóknak egyaránt. A NAV nemrégiben egy olyan "bukó" céghálózatot fülelt le, ahol közel 800-an is dolgoztak...

A facility management szolgáltató választásnál egy facility menedzser vagy beszerzési vezető elsősorban az árak alapján dönt, hiszen ezek a szolgáltatások - vagy legalábbis ezek egy része, mint például a takarítás - első ránézésre könnyen helyettesíthetőnek tűnhetnek. Tehát ha pusztán árak alapján döntünk, akkor vélhetően a feketegazdaság erősödését támogatjuk. Ez nyilvánvalóan nem jó a nemzetgazdaságnak, sem ez egyénnek, aki így kapja a fizetését, de mindez kockázatot jelenthet az adott megbízónak is – foglalkoztunk nemrégiben az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portálon.

Nos, az MTI minap hozott is erre egy „példát”.

Céghálózatot működtető bűnszervezetet számolt fel a NAV

A költségvetésnek 826 millió forint kárt okozó, részben takarítással és lakatosmunkával foglalkozó céghálózatot működtető bűnszervezetet számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban - tudatta a szervezet nyugat-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Haszon Dávid az MTI-nek elmondta, hogy a NAV bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indított nyomozást. A gyanú szerint a „Győr-Budapest-Miskolc tengelyen” tevékenykedő bűnszervezet többszintű céghálót és egy, azt kiszolgáló számlagyárat működtetett.

Olcsó „bukó” takarítási cégek a piacon

A cégek egy része alvállalkozókon keresztül valós szolgáltatásokat nyújtott, egyebek mellett takarítást. Alvállalkozói szinten a sűrűn váltott "bukó cégek" csaknem nyolcszáz embert foglalkoztattak. Az alkalmazottak ugyanazokat a feladatokat látták el ugyanazokkal az eszközökkel és gyakran ugyanazon a helyszínen, annak ellenére, hogy rendszeresen egyik foglalkoztatótól a másikhoz jelentették át őket.

Haszon Dávid azt mondta, hogy a bűnszervezetet az ország „egyik legnagyobb székhelyszolgáltatójának vezetője felügyelte".

Hozzátette, a cégháló feltérképezésében nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, mert a NAV minden belföldi számlára „rálát".

Az olcsóbb tehát nem mindig kifizetődőbb…

Takarítási piac jövője: garancia, megbízhatóság, alkalmazotti bér fedezete

Érdemes tehát átgondolni az FM szolgáltató-választásnál a döntési szempontokat. Az ár mellett legalább ugyanilyen súlya van annak (vagy legalábbis kellene, hogy legyen), hogy mennyire megbízható az adott szolgáltató, milyen garanciák vannak arra, hogy az általa ajánlott szolgáltatást képes lesz folyamatosan és állandó színvonalon teljesíteni.

Érdemes megnézni a cég alkalmazottainak számát, valamint az árajánlat értékelésénél nem árt figyelembe venni, hogy az ajánlati ár képes-e fedezni az alkalmazottak bérét, legalább minimálbér szinten.

Fotó: illusztráció

fmbusiness.hu
466 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.