FbPixel
Jövő

Nyolc geotermikus erőmű létesítését tervezik Magyarországon

Nyolc geotermikus erőmű létesítését tervezik Magyarországon

A magyarországi gazdaságfejlesztési zónákat vezető kormánybiztosokkal tett látogatást Latorcai Csaba Belovár-Bilogora megyébe (Bjelovarsko-bilogorska zupanija), ahol megtekintették Horvátország egyetlen geotermikus erőművét, amely magyar tervezők munkája alapján készült el - a látogatásról telefonon tájékoztatta az MTI-t a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára, így jutott el az anyag az fmbusiness.hu szerkesztőségébe.

Mint azt az fmbusiness.hu megtudta, egy 16,5 megawatt (MW) kapacitású erőműről van szó, amilyenek megépítését Magyarország kormánya is elő akarja segíteni.

A 16,5 MW teljesítményű Velika 1 vagy GTE Velika 1 geotermikus erőmű hivatalosan 2019. november 19-én nyílt meg a Belovár (Bjelovar) melletti Ciglenában, mint Horvátország első geotermikus erőműve. A Velika 1 geotermikus erőmű egyben a kontinentális Európa legnagyobb bináris technológiájú erőműve. 2019 márciusa óta teljes kapacitással működik, és szinte az egész Belovárt ellátja árammal. Az építkezés két évig tartott.

Geotermikus erőmű: mire képesek a magyar mérnökök?

„Azt szeretnénk, hogy ilyen erőművek minél nagyobb számban épüljenek, valósuljanak meg Magyarországon, hiszen a zöldenergia mellett a magyar kormány is rendkívüli mértékben elkötelezett" - mondta Latorcai Csaba államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar helyreállítási terv komoly összegeket tartalmaz a zöld energia fejlesztésére.

A delegáció az erőmű látogatása során azt nézte meg, milyen lehetőségek vannak, és a magyar mérnökök mire képesek.

 Az államtitkár megjegyezte: a Magyar Villamos Művek (MVM), mint állami tulajdonú vállalat, nyolc ilyen erőmű létesítését tervezi annak érdekében, hogy minél zöldebbé váljék Magyarország.

Forrás MTI, fotó: mannvit.hu

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.