FbPixel
Koronavírus

Növelheti-e a fluktuációt, ha a főnök mindent lát?

Növelheti-e a fluktuációt, ha a főnök mindent lát?

A koronavírus következtében kialakuló távmunka elterjedése új módszereket követelt meg a teljesítmény ellenőrzésére. A gép előtt töltött idő vagy a billentyűleütések számlálása többé már nem hatékony módszerek. Többek között ez a kérdéskör hívta életre azt a friss kutatást, amely rámutatott arra is, hogy a növekvő teljesítményt és a bizalmat nagyban veszélyeztethetik az új távfelügyeleti intézkedések.

Drasztikusan növekedett a fluktuáció

A pandémia következtében a hibrid munkamodellre áttérő vállalatok 70%-a vezetett már be vagy tervez bevezetni olyan felügyeleti eszközöket, amelyek a munkavállalók termelékenységét követik nyomon – derül ki a Vanson Bourne által készített The Virtual Floorplan: New Rules for a New Era of Work (A virtuális alaprajz: új szabályok a munka egy új korszakában) című tanulmányból. Ezeknél a cégeknél az intézkedések 44%-ban az e-mailek, 41%-ban a webböngészés, 43%-ban pedig egyéb, együttműködéshez szükséges eszközök megfigyeléséhez kötődnek. Emellett 29%-ban videómegfigyelés, 28%-ban webkamerás figyelemkövetés és 26%-ban billentyűzetfigyelő szoftverek alkalmazása is működik. Fontos tanulság, hogy azoknak a vállalatoknak a 39%-a, akik már alkalmazzák, és azok 41%-a, akiknél folyamatban van a megfigyelő eszközök bevezetése, drasztikusan megnövekedett a fluktuáció.

Új módszereket kellett találni a teljesítmény mérésére

A kutatásban megkérdezett munkavállalók 75%-a egyetértett azzal, hogy a hibrid munkamodell lehetőséget adott a munkaadóknak, hogy jobban értékeljék teljesítményüket, és ezt nem olyan korábbi mérőszámok alapján teszik, mint az irodában töltött idő. Emellett 79% úgy érezte, hogy a távmunkához szükséges technológiák lehetővé tették számukra azt is, hogy minden eddiginél hatékonyabban dolgozzanak.

A felmérésben résztvevő cégek 74%-ának új módszereket kellett kidolgoznia a munkatársak termelékenységének mérésére, ami főként teljesítményközpontú megoldások alkalmazásával valósult meg. Ilyen volt a vezetőkkel való rendszeres egyeztetés (55%), a teljesítmény és az eredmények értékelése (53%) és az új projektmenedzsment-szoftverek használata (47%).

A munkavállalók negyede nincs tisztában azzal, hogy ellenőrzés alatt áll-e

A megkérdezett munkavállalók 59%-a elismeri az átláthatóság fontosságát, és hogy cégének a hibrid munkavégzésre való áttérés részeként új módszereket kellett kidolgoznia a termelékenység nyomon követésére. Érdekes tény ugyanakkor, hogy az alkalmazottak 24%-a nem is tudja, hogy szervezete bevezette-e az eszközein a termelékenysége nyomon követésére szolgáló eszközfigyelő rendszereket.

A digitális eszközöknek köszönhetően tehát már bárhonnan dolgozhatunk, ennek következtében nő a valódi teljesítmény megbecsülése is, de ha hiányzik az átláthatóság, az gyorsan alááshatja a munkatársak bizalmát, így pedig a tehetséges, jól teljesítő kollégákat is elveszíthetik a cégek.

Milyen egy munkahely új, „virtuális alaprajza”?

A kutatás több kulcsfontosságú megállapítást is tett a munkavállalók felügyeletéhez kapcsolódóan:

  • Új „munkahelyi törzsek” alakultak ki a digitalizált munkafolyamatoknak köszönhetően. A hibrid munkamodell egy olyan új, „virtuális alaprajzot” hívott életre, amely már nem a fizikai közelségen, hanem inkább a közös célokon és értékeken alapul. Ez az új alaprajz új szabályokkal és új sikertényezőkkel is jár a vezetők és beosztottak számára egyaránt.
  • Az átláthatóság és a bizalom új korszakába léptünk. A kevesebb központi irányítással és személyes interakcióval az átláthatóság és a bizalom kérdése kulcsfontosságúvá vált a vezetők számára, hiszen ezekkel tudják csak hatékonyan segíteni szervezetük sikerét.
  • A biztonság csapatjáték. Az új szabályok nagyobb szabadságot adnak a munkavállalók számára, és ez ugyanennyi kockázatot jelent az IT számára. Az alkalmazások, eszközök és hálózatok feletti kevesebb közvetlen ellenőrzéssel a biztonság megőrzéséhez már nemcsak az IT, hanem az egész csapat kell.

 

Forrás: facilityexecutive.com

AMH
48 cikk