FbPixel
Külföld

Nőhet a világ acélkereslete, segít az ingatlanpiac?

Nőhet a világ acélkereslete, segít az ingatlanpiac?

FM Business – külföld, acélkereslet. Az idén az acél iránti globális kereslet 1,8 százalékkal, 1,814 milliárd tonnára nőhet a tavalyi 1,782 milliárd tonnáról, jövőre pedig további 1,9 százalékkal, 1,849 milliárd tonnára a nemzetközi acélipari szövetség, a World Steel Association (WSA) szerint – szúrta ki az előrejelzést az fmbusiness.hu.

A WSA honlapjára felkerült előrejelzés szerint a világ messze legnagyobb acélfelhasználója, Kína esetében az idei kereslet 2 százalékkal nő, amit az infrastrukturális beruházások és az ingatlanpiac stabilizálódása segít. A WSA előrejelzése alapján a jövő évi kilátások bizonytalanok, de a szervezet úgy látja, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a kereslet növekedése az idei szinten stagnál.

A fejlett gazdaságokban az acélkereslet a tavalyi 6,4 százalékos visszaesés után idén 1,8 százalékkal csökken a WSA várakozása szerint, jövőre viszont már 2,8 százalékkal bővül.

Az acélkereslet visszaesése

Egyebek között az Európai Unió és az Egyesült Királyság acélkereslete a tavalyi 7,8 százalékos esést követően, idén 5,1 százalékkal esik vissza, 2024-ben 5,8 százalékkal nő. Az Egyesült Államok acélkereslete idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre viszont 1,6 százalékkal nő a tavalyi 2,6 százalékos visszaesés után.

A feltörekvő és fejlődő gazdaságok acélkereslete (Kína nélkül) a tavalyi 0,6 százalékos csökkenés után idén 4,1 százalékkal, jövőre további 4,8 százalékkal bővül.

A török acélkeresletet a földrengés után az építőipar is húzza

Erőteljes marad India acélkereslete, ami a tavalyi 9,3 százalékos emelkedés után idén 8,6 százalékkal, jövőre pedig 7,7 százalékkal nő.

A török acélkereslet várhatóan nagyon magas, 19,0 százalékos növekedést fog elérni idén, és tovább bővül jövőre is részben a február eleji földrengéssel kapcsolatos építőipari tevékenység felpörgésére.

Oroszország és Ukrajna

Oroszország és Ukrajna kapcsán a szervezet nem közölt előrejelzést, de megjegyzete: Oroszország gazdasága, miután tavaly a vártnál jobban teljesített, a GDP csak kismértékben zsugorodott a hatalmas kormányzati ösztönző intézkedéseknek köszönhetően, az orosz gazdaság idén várhatóan szerény növekedést ér el, és az acél iránti kereslet is mérsékelten nő. A szervezet szerint azonban Oroszországban jövőre romlik a gazdasági környezet a valuta leértékelődése, a munkaerőhiány és az ellátási lánc zavarai miatt. Az ipari termelés visszaesik a modern technológiákhoz való korlátozott hozzáférés és az alkatrészimport folyamatos korlátozása miatt.

Ukrajnáról a WSA úgy vélte, hogy a háború folytatódása ellenére idén március óta az acélfelhasználó ágazatok termelése javuló tendenciát mutat. Az építőipari tevékenységet pedig felpörgeti a vállalkozások új helyekre költöztetése, lakóhelyek építése, a megrongálódott infrastruktúra helyreállítása és új logisztikai útvonalak kialakítása.

(MTI, WSA)

fmbusiness.hu
465 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.