FbPixel
Építési technológiák

Nincs A kategóriás épület zöld minősítés nélkül

Nincs A kategóriás épület zöld minősítés nélkül

Ha egy irodaépület lépést akar tartani az aktuális trendekkel és elvárásokkal, az üzemeltetőknek nincs könnyű dolguk, és ez számos többletköltséggel is jár. Nincs azonban a bérlők igényeit kiszolgáló A kategóriás épület zöld minősítés nélkül.

Fenntartható, egészséges és biztonságos. Ezzel a három jellemzővel összegezte a jelen és a jövő irodáját a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC). Az Agora Tower&Hub irodaépületek fejlesztési igazgatójával, Berényi Zsolttal, és a WELL minősítési rendszer szakértőjével, Joseph Marfival folytatott beszélgetésben a szakértők egyet értettek abban, hogy a bérlőkért folytatott harcban, ami a járványhelyzetben még inkább kiéleződött, könnyű alulmaradni, ha ezeket a szempontokat nem veszik figyelembe az épület kialakításakor.

A magas minőségnek ára van

A fenntarthatósági követelményeknek megfelelő megvalósítás az Agora Tower&Hub épületei esetében pl. magában foglalta, hogy a zöld felületek 17 teniszpályányi területet foglalnak el, a környezetet pedig nagyon tudatosan, a dolgozók jóllétét szem előtt tartva építették ki. A természetes fény előtérbe helyezése kiemelt fontosságú volt, ennek köszönhetően sokkal kevesebb mesterséges világításra van szükség a belső terekben.

A tudatosság az energiafelhasználás tervezésében is megjelent, hiszen a felszerelt mérők segítségével az üzemeltetési tapasztalatoknak megfelelően tudják szabályozni például a hőmérsékletet, a páratartalmat vagy a világítást. Az épületüzemeltetési rendszer és az utólagos adatelemzés lehetővé teszik az egyes helyiségek kihasználtágának megtervezését is.

Az akadálymentesség, valamint a kerékpáros és egyéb alternatív közlekedési lehetőségek támogatása szintén sarkalatos pont volt a kivitelezéskor. Emellett fontos megemlíteni még a járványhelyzet miatt előtérbe került új igényeket is, amelyekkel az érintésmentes megoldások (pl. beléptető kapuknál vagy liftnél) nagyobb hangsúlyt kaptak.

Egy ilyen magas minősítésű épület kialakítása nem a kompromisszumokról szól. A belső menedzsment, a tervezés vagy kivitelezés során egyaránt plusz idő-, energia-, és pénzbefektetés szükséges.

Elengedhetetlen az emberközpontúság

A WELL rendszer középpontjában az ember áll, és minden minősítésének legfőbb meghatározója a dolgozók jólléte. A járvány felerősödésével egyre több olyan elvárás vált alapvetővé, amely korábban csak kisebb figyelmet kapott - a munkavállalók egészsége és biztonsága elsődleges szemponttá vált. Részben ez tette aktuálissá a WELL egy új ágának, a Health & Safety Rating-nek a létrehozását, amit Joseph Marfi, a WELL szakembere fontos lépésként emelt ki. Ez a rendszer olyan vészhelyzetben érvényes protokollokat vizsgál (legyen az egy járvány vagy egy üzemzavar), amelyek a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmét erősítik.

Marfi több olyan beépített eszköz alkalmazását is felhozta példaként, amelyeket külföldön már sikeresen működtetnek különböző létesítményekben, és ezek közül több várhatóan a járvány után is megmarad. Ilyenek például a fertőtlenítő kapuk, a hőkapuk, vagy az úgynevezett „fekete test” kapuk, amelyek azonnal érzékelik a magasabb testhőmérsékletet, és jelzést adnak arról a kollégák számára.

Összességében a WELL Health & Safety Rating minősítés megléte arról biztosítja az épületben tartózkodókat, hogy ott a legjobb egészségügyi és biztonsági feltételek adottak. A környezet tiszta és megfelelően biztosított, a személyzet pedig részesült a szükséges oktatásban a veszélyekről és azok megelőzéséről.

 

Fotó: agorabudapest.com / Forrás: Metszet 2021/1 

fmbusiness.hu
464 cikk

fmbusiness.hu Az fmbusiness.hu létesítményüzemeltetési portál.

Facility management hírek, érdekességek, innovációk és riportok az online térben. Az fmbusiness.hu üzemeltetője és hírügynöksége az Arany-Média Hírügynökség. A facility management hírportál főbb témái: épületüzemeltetés, létesítményüzemeltetés, ingatlan és irodaház hírek, építési és öko technológiák, külföldi és hazai szakmai érdekességek, újdonságok.